Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Mėnesio tema – pabėgėliai

Kaip atrasti gerų ir įdomių knygų, kai jų tiek daug, kad išties lengva pasiklysti bibliotekos labirintuose? Nuo šiol kiekvieną mėnesį mūsų svetainėje ir feisbuko paskyroje rasite knygų rekomendacijas tam tikra tema ikimokyklinukams, pradinukams, jaunesniesiems ar vyresniesiems paaugliams. Siūlysime naujų ir senų knygų, prozos ir poezijos, lietuvių ir užsienio autorių.

Spalio mėnesio tema – pabėgėliai. Kviečiame skaityti:

Onjali Rauf Q. „Berniukas klasės gale“

Anksčiau klasės gale stovėjo tuščia kėdė, tačiau dabar ten sėdi berniukas vardu Achmetas.

Jam devyneri (kaip ir man), tačiau jis labai keistas. Nesikalba, nesišypso ir net nemėgsta citrinų šerbeto, kurį aš tiesiog dievinu!

Tačiau netrukus sužinojau tiesą: Achmetas visai ne keistas. Jis yra pabėgėlis, kuris pabėgo nuo karo. Nuo tikro karo. Su bombomis ir mušeikomis, kurie skriaudžia žmones. Kuo daugiau sužinau apie Achmetą, tuo labiau noriu jam padėti.

O tada į pagalbą ateina mano geriausi draugai – Džosė, Maiklas ir Tomas. Nes mes visi kartu sugalvojome planą...

Vaikams nuo 8 m. 312 p. Iš anglų k. vertė Eugenijus Ališanka.

Veera Hiranandani. „Nakties dienoraštis“

Veera Hiranandani romanas „Nakties dienoraštis“ – tai jautrus mažos indų mergaitės pasakojimas apie šeimos, per naktį tapusios pabėgėliais, ištremtaisiais, likimą, kai Indijai 1947 m. buvo suteikta nepriklausomybė.

Sudėtinga šalies padėtis ir dvylikametės Nišos šeimos gyvenimo istorija, kurią mergaitė aprašo dienoraštyje, kupina netikėtumų, vaikiškos nuostabos ir skaudžios patirties susidūrus su lemtingu pasirinkimu: „Mano tėtis – hinduistas, mama – musulmonė. O kas mes su broliu Amilu? Tėtis mano, kad namuose mums nebesaugu. Šiąnakt leisimės į kelionę ieškoti naujų namų...“

Vaikams ir jaunimui nuo 10 m. 288 p. Iš anglų k. vertė Viktorija Uzėlaitė.

Elin Persson. „Afganistano sūnūs“

Rebeka – nauja pabėgėlių vaikų ir jaunimo centro darbuotoja, įpareigota rūpintis keliais nepilnamečiais pabėgėliais, Švedijoje atsidūrusiais be suaugusiųjų. Pati tik kiek vyresnė už tris globotinius iš Afganistano – Achmedą, Hamidą ir Zaherą, Rebeka laikosi įstaigos taisyklių, o kolegų patarta stengiasi nesinešti minčių apie darbą namo ir nesileisti paveikiama. Tačiau ne viskas taip paprasta ir lengva, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio.

Įstaiga, turinti padėti jauniems nuo karo siaubų ir talibų pabėgusiems žmonėms, suteikia saugią pastogę, bet atima teisę į privatumą, o jų unikalios asmenybės ir išgyvenimai tampa šaltomis biurokratinėmis ataskaitomis. Bet Rebeka, nuolat būdama šalia, neišvengiamai užmezga glaudesnį ryšį. Jie – Afganistano sūnūs, o ji tampa jiems artimiausiu žmogumi. Tik ar vienas žmogus didelėje sistemoje gali padaryti trijų vaikinų gyvenimą geresnį?

Neutralia, bet kartu poetiška kalba parašytas šokiruojantis romanas realistiškai atspindi už 2015 m. pabėgėlių bangos skaičių ir statistikos slypinčią tikrovę. Orumu ir atjauta alsuojančiame kūrinyje pasakojama nepagražinta jaunų žmonių istorija nepaliks abejingo nė vieno skaitytojo.

Jaunimui nuo 16 m. 176 p. Iš švedų k. vertė Mantas Karvelis.

Knygas rekomenduoja Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus specialistai.