Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Naujienos iliustracija

Mėnesio knyga – Zigmas Vitkus „Akimirka apsispręsti. Lietuvos žydų gelbėtojų istorijos“

Mėnesio knyga – kelrodė žvaigždė, kuri padės nepasiklysti tarp naujienų ir atrasti pačias geriausias knygas. Kiekvieną mėnesį Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos vaikų literatūros specialistai rekomenduoja po vieną naują, aktualią ir meniškai vertingą knygą, nusipelniusią skaitytojų dėmesio.

Zigmas Vitkus „Akimirka apsispręsti. Lietuvos žydų gelbėtojų istorijos“

„Tikri herojai nevilki apsiaustų, nedėvi veidą slepiančių kaukių ir neturi antgamtiškų galių. Sutikęs gatvėje – jų neatpažinsi. Žmonės kaip žmonės. O vis dėlto jie tą lemiamą akimirką, kai reikia apsispręsti, į kurią pusę – gėrio ar blogio – stoti, jei ir sudvejoja, tai tik minutėlę ir, nepaisydami mirtino pavojaus, daro tai, kas teisinga“, – taip anotacijoje rašoma apie istoriko dr. Zigmo Vitkaus naują knygą, galinčią sudominti ir jaunimą, ir suaugusiuosius.

Pažintinėje knygoje – daugiau nei 20 tikrų istorijų apie Lietuvos gyventojus, kurie Antrojo pasaulinio karo metais pasirinko nenusisukti nuo žiaurios neteisybės ir rizikuodami savo bei artimųjų gyvybės ėmėsi gelbėti nacių persekiojamus žydus.

Tai viena tų knygų, kuri sausiems istoriniams faktams suteikia žmogišką veidą, padeda geriau suvokti Holokaustą, jo padarinius konkretiems žmonėms (tiek žydams, tiek neabejingiems kaimynams) ir visai Lietuvai. O bene svarbiausia tai, kad knyga leidžia geriau suprasti, kad net didelių įvykių sūkuryje, kur kartais vienas žmogus atrodo bejėgis, vis dėlto kiekvieno asmeninis pasirinkimas yra svarbus ir reikšmingas. Tarp aprašomų žmonių yra ir puikiai žinomų kultūros, meno, mokslo atstovų, ir turbūt daugeliui negirdėtų asmenų, gyvenusių daugeliui nematomą gyvenimą, tačiau vienu savo sprendimu sugebėjusių į gera pakreipti ne vieną gyvenimą.

Knygą papildo dailininko Mindaugo Lukošaičio iliustracijos. Jis nupiešė ir aprašomų žmonių portretus, ir dramatiškus ar jautrius siužetus.

Tai įdomi ir įtaigi knyga, spinduliuojanti viltį ir tikėjimą žmonių gerumu. Net tamsiausiuose gyvenimo perioduose būna šviesos, beje, tai simbolių kalba vaizduoja ir knygos viršelis.

Jaunimui nuo 13 m. 184 p. Išleido „Alma littera“.

Mėnesio knygą rekomenduoja Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus specialistai.