Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Naujienos iliustracija

Mėnesio tema – Pavasaris ir poezija

Kaip atrasti gerų ir įdomių knygų, kai jų tiek daug, kad išties lengva pasiklysti bibliotekos labirintuose? Kiekvieną mėnesį mūsų svetainėje bei feisbuko paskyroje rasite knygų rekomendacijų tam tikra tema ikimokyklinukams, pradinukams, jaunesniesiems ar vyresniesiems paaugliams. Siūlysime naujų ir senų knygų, prozos ir poezijos, lietuvių ir užsienio autorių.

Gegužės mėnesio tema – Pavasaris ir poezija.

Šiai temai šios trys knygos parinktos neatsitiktinai. Kasmet IBBY Lietuvos skyrius teikia apdovanojimus už geriausias praėjusiais kalendoriniais metais išleistas knygas vaikams ir paaugliams. Dainiaus Gintalo knyga „Ajerų kisielius, arba varnos, varvekliai, varanai ir varlės“ 2021 m. tapo geriausia metų knyga vaikams ir paaugliams, o Vlado Braziūno bei Česlovo Navakausko eilėraščių rinkiniai tapo geriausiomis metų poezijos knygomis vaikams (atitinkamai 2011 ir 2012 m.)

Kviečiame skaityti.

Česlovas Navakauskas. „Burbulų lietus. Linksmi eilėraščiai vaikams“

Č. Navakauskas savo eilėraščius skyrė visiems vaikams – ir linksmiems, ir šiek tiek liūdintiems. Pirmiesiems – kad šypsena būtų dar platesnė, antriesiems – kad liūdesys nušvistų kitokiomis spalvomis.

Tai dūzgynės, tai šėlionės! Žaismingai iliustruoti, šmaikštūs eilėraščiai praskaidrins nuotaiką net pačią niūriausią dieną. Kviečiame smagiai paišdykauti kartu su šauniais knygelės veikėjais!

Vaikams ir jaunimui nuo 4 metų. 40 p.

Vladas Braziūnas. „Kuosos Kro gyvenimas ir atvirkščiai“

Linksmi ir nuotaikingi žinomo lietuvių poeto eilėraščiai vaikams. Tai – pasakojimas (eilėmis) apie Kuosos Kro gyvenimą nuo pat pradžių, kai ji dar buvo vaikas, o paskui jau darėsi panelė ir prašė: „Sesule šarkele, / pasiūk man švarkelį – / debesiaplunksnį, / lubinažiedį – ...“

O dar paskiau virto prosenele ir pramote, nutarusi, kad įdomu ir verta / dar pagyvent bent šimtą kitą metų.

Galima būtų daug pasakoti apie kuosos Kro charakterį ir nuotykius, kai ji pameta raidę r ir gali prarasti tikrą vardą virsdama Ko, bet tuo metu ko, ko, ko!? garsiai užrinka gaidys, kurio niekas nepabaidys, ir tąsyk kuosa išsigąsta ne juokais: „tai ir pasaulį šitaip gali / pakeist vienintelis prašapęs / garselis ar raidelė?“

Ir tuo kartu, ir kitais sykiais kuosai užeidavo ir liūdnumo valandėlių, ji pamąstydavo ir apie meilę, ir apie mirtį, bet iš esmės buvo optimistė, matė rašto naudą, nors ne vienąsyk ir pilvą suskaudo; buvo ir keliaunininkė, ir namisėda... visokia ji dar buvo, todėl vaikams iš tiesų yra ko pasiskaityti, o ir apie ką mažomis galvelėmis pamąstyti skaitant šią knygelę.

Vaikams ir jaunimui nuo 7 metų. 78 p.

Dainius Gintalas. „Ajerų kisielius, arba varnos, varvekliai, varanai ir varlės“

Ši knyga – tai intriguojanti staigmena peozijos gerbėjams! Joje nerasite tradicinių rimuotų ketureilių, kurie paprastai rašomi vaikams. Čia žodžiai žaismingai liejasi tai džiazo, tai repo ritmu.

Poeto D. Gintalo sukurtame pasaulyje gyvena įdomūs personažai: varnos, varvekliai, varanai ir varlės. Juos visus vienija ne tik pirmas skiemuo var-, bet ir siekis suprasti vieniems kitus, susikalbėti. Pagaliau susidraugauti jiems padeda ajerų kisielius.

Vaikams ir jaunimui nuo 8 metų. 56 p.

Knygas rekomenduoja Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus specialistai.