Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Renginio iliustracija

Dokumentinio filmo „Aš esu“ peržiūra ir pokalbis su kūrėjais. „Tėvų kelias į vaiko negalios priėmimą“

Filmas „Aš esu“ – tai dokumentinis pasakojimas apie vaiko negalios priėmimo kelią. Sudėtingą, skausmingą, bet kartu šviesų kelią. Filme išgyvenimais dalinasi šeimos, specialistai, autistiški asmenys. Keliamos temos kviečia diskutuoti, pažinti negalią, o kartu apmąstyti negalios priėmimą.

Mokslas sako, kad priimti vaiko negalią prilygsta išgyventi vaiko netekties skausmą. Nepaisant to, filme nėra tragizmo, nėra kaltinimų ar didaktikos – tik nuoširdūs jausmai ir kvietimas racionaliai pažinti.

Tikime, kad šis filmas itin aktualus tėvams, esantiems vaikų negalios priėmimo kelio pradžioje, taip pat specialistams, švietimo bendruomenei, su nerimu pasitinkančiai 2024-uosius, kai mokyklos negalės atsisakyti priimti vaikų su negalia. Taip pat savivaldos atstovams, kasdien susiduriantiems su iššūkiais sprendžiant šeimų, kuriose auga vaikai su negalia, problemas.

Filmo kūrėjai tikisi, kad tokios meninės priemonės gali lemti nuostatų, požiūrio pokytį, suteikti panašioms šeimoms daugiau stiprybės ir padrąsinimo, taip pat kelti klausimus ir apie juos kalbėti.

Renginyje vyks pokalbis ir diskusija „Ar tėvai vieni kelyje į negalios priėmimą?“ Svečius vaišinsime kava (socialinis projektas „Herojų kava“). Dainas dovanos džiazo atlikėja Julija Elžbieta Grigaliūnaitė.

Renginio iniciatorius – autizmo paramos fondas „Pokyčių ambasada“. Ši organizacija siekia padėti šeimoms, kuriose auga netipinės raidos vaikai, ir keisti visuomenės nuostatas. Organizacijos vadovė Klementina Gruzdienė su filmo režisiere Aurelija Savickiene susipažino Lietuvos Respublikos Prezidentūroje rengiant reportažą apie iniciatyvas, kurios keičia požiūrį į negalią. Šie darbai buvo įvertinti 2022 m. Prezidento apdovanojimu „Lietuvos galia“.

Trumpai apie renginį

Data
rugpjūčio 18 d.
Laikas
18 val.
Vieta
Palangos vasaros skaitykla (Vytauto g. 72)
Trukmė
2 val.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“ ›
Organizatoriai
VšĮ „Pokyčių ambasada“, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka
Rėmėjai
„Herojų Kava“ ir „Sorpreso.lt“