Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Naujienos iliustracija

Vilniaus pasveikinimas pagal Balio Sruogos poemą „Giesmė apie Gediminą“ gražiajam jaunimėliui

Paroda pratęsta iki vasario 16 d.

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos vaikų ir jaunimo skaityklą puošia B. Sruogos poemos „Giesmė apie Gediminą“ citatos, skirtos jubiliejiniams sostinės metams vainikuoti – pasveikinti Vilnių.

Ekspoziciją lydi Vilniaus miestą ir B. Sruogos poemą „Giesmė apie Gediminą“ atspindintys kūriniai, jau tapę neatsiejamais nuo Vilniaus istorijos pristatymo: G. Brauno ir F. Hogenbergo atlase XVI a. pab. publikuotas Vilniaus miesto planas, Boleslovo Stadzevičiaus leistų atvirukų „Pasveikinimas Vilniui“ reprodukcijos (apie 1906, LMA VB), Nacionalinėje bibliotekoje saugoma dailininko Viktoro Petravičiaus unikaliai perrašyta ir iliustruota B. Sruogos poema – bibliofilų trokštama knyga (1952, leid. Terra, Chicago). Ekspozicija bei sostinės pasveikinimas nėra baigtinis, čia, pasitinkant metų sandūrą, visi miestiečiai ir miesto svečiai, LNB skaitytojai kviečiami žaisti parodą – sukurti plakatinę iliustraciją, atvirlaiškį, išsiųsti sveikinimą iš šventinio Vilniaus ir paskleisti ore B. Sruogos poemos burtaeiles:

Per tankmes kur kelią skinas,
Čia čiurlenančios Vilnelės
Miestas Vilnium tevadinas.
Teišauga, išbujoja,
Mylinčius sapnus atstoja
Lietuvos dukroms, sūnums!
Te kaip saulė jis bus mums!
Tegaivins jis kaip viltis
Lietuvos vaikų širdis!

Laukiame šeimų, klasių bei gražiojo jaunimėlio ir dėkojame visiems apsilankiusiems.

Už bendradarbiavimą rengiant sumanymą dėkojame „Pro centrui“, „Upartui“, „Knygų šaliai“, „Antaliui“, „Reklamos rykliui“, Vilniaus universitetui.

Ekspozicijos erdvę rasite Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos pirmame aukšte, Vaikų ir jaunimo literatūros skaitykloje, Gedimino pr. 51, Vilniuje.

Registracija į ekspoziciją lydinčias edukacijas 2024 m. sausį:

el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

tel. 8 5 239 8561

Ekspozicija veiks iki 2024 m. vasario 16 d.

Plačiau apie B. Sruogos poemą Kęstučio Urbos straipsnis.

Poemos „Giesmė apie Gediminą“ kviečiame klausytis per LRT.

Vaizdinė medžiaga (suskaitmeninti psl.) paimti iš leidinio – Balys Sruoga, Viktoras Petravičius „Giesmė apie Gediminą“ . Tiražas 700 egz., iš jų 100 numeruotų. Spaudė M. Morkūno spaustuvė, išleido knygų leidykla Terra, Chicago, 1952 m.

Trumpai apie ekspoziciją

Data
2023 gruodžio 18 d. – 2024 vasario 16 d.
Laikas
bibliotekos darbo laiku
Vieta
Vaikų ir jaunimo literatūros departamento erdvės, I a.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
registracija į ekspoziciją lydinčias edukacijas 2024 m. sausį: el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.; tel. 8 5 239 8561
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“