Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Naujienos iliustracija

Sulaukusi 93-ejų, mirė lietuvių vaikų literatūros klasikė Vytautė Žilinskaitė

Turbūt nerastume lietuvio, negirdėjusio apie Vytautę Žilinskaitę (1930 m. gruodžio 13 d.–2024 m. balandžio 4 d.), – juk su jos knygomis, tapusiomis vaikų literatūros klasika dar autorei gyvai esant, užaugo ne viena karta.

Ne vienas nubraukė ašarą skaitydamas „Robotą ir peteliškę“, juokėsi iš Dino pamokų „Melagių pilyje“ ar leidosi į nuotykius „Kelionėje į Tandadriką“. Ne veltui šios knygos skaitytojų ir specialistų buvo atrinktos į šimto reikšmingiausių lietuvių rašytojų knygų vaikams sąrašą „Šimtas knygų vaikams ir Lietuvai“.

Rašytoja pelnė ne vieną reikšmingą apdovanojimą. 1996, 2000 ir 2006 m. buvo apdovanota Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) premija už geriausią metų knygą vaikams (vėliau ši premija pavadinta Prano Mašioto vardu). 2005 m. V. Žilinskaitė apdovanota Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžiumi, o 2007 m. – Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerijos Vaikų literatūros premija.

V. Žilinskaitė buvo aktyvi ir suaugusiųjų literatūroje, rašė kandžias humoreskas, satyras, kitą prozą bei poeziją.

Rašytojos knygos išleistos bulgarų, estų, latvių, ukrainiečių, vengrų, vokiečių ir kitomis kalbomis.

„Netekome talentingos rašytojos, poetės, prozininkės Vytautės Žilinskaitės. Ne viena karta užaugo skaitydama jos tekstus, iš kurių išmintį semiame ir šiandien. Taikliai kritiška V. Žilinskaitės plunksna palietė daugelį opių problemų, paskatino į svarbius dalykus pažvelgti kitu kampu ir šmaikščiai atskleidė žmonių dvasinio primityvumo, šiuolaikinės civilizacijos prieštaringumo bei kitas sudėtingas temas. Nuoširdžiai užjaučiu visus rašytojos artimuosius ir kartu profesinio bei asmeninio gyvenimo keliu žengusius kolegas“, – rašoma premjerės Ingridos Šimonytės pranešime spaudai.[1]

Rekomenduojame paskaityti

Parengė Eglė Baliutavičiūtė

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos vaikų literatūros specialistė

[1] Lietuvos Respublikos Vyriausybės svetainė. https://lrv.lt/lt/naujienos/premjere-reiskia-uzuojauta-del-rasytojos-vytautes-zilinskaites-mirties/ [žiūrėta 2024-04-04].