Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Naujienos iliustracija

Mėnesio knyga – „Tirpsta diena kaip ledai. Latvių poetai vaikams“

Mėnesio knyga – kelrodė žvaigždė, kuri padės nepasiklysti tarp naujienų ir atrasti pačias geriausias knygas. Kiekvieną mėnesį Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos vaikų literatūros specialistai rekomenduoja po vieną naują, aktualią ir meniškai vertingą knygą, nusipelniusią skaitytojų dėmesio.

„Tirpsta diena kaip ledai. Latvių poetai vaikams“

Retai kada tenka pasakyti, kad štai prieš jūsų akis yra knyga – įvykis. Labai džiugiu, kad „Tirpsta diena kaip ledai“ galime jums pristatyti būtent taip!

Eiliuotų paveikslėlių knygelių mažiesiems kasmet išverčiama ne tiek ir mažai, tačiau kad sulauktume eilėraščių rinktinės vertimo – tikra retenybė. Asociacija „Slinktys“ ėmėsi drąsaus sprendimo išleisti latvių vaikų poezijos rinktinę, kuri yra ir „koncentruota latvių vaikų poezijos istorija“, kaip rašo latvių literatūrologas Karlis Vėrdins.

Rinktinėje pateikiami daugiau nei 40 poetų eilėraščiai, parašyti įvairiais laikotarpiais. Įdomu, kad knyga sudaryta atvirkštiniu principu – pradedama ne nuo seniausių eilėraščių, o nuo pačių naujausių ir einama prie klasika tapusios Latvių vaikų poezijos.

Eilėraščiai be galo įvairūs: vieni žaismingi, laužantys normas, lyriški, bylojantys apie bendražmogiškas vertybes, kiti artimesni tradicinei ir mums puikiai pažįstamai vaikų poezijai – čia daug dėmesio skiriama gamtos, tėvynės, kalbos temoms, skleidžiasi Latvijos geografija.

Tai knyga, skirta ne tik vaikams, bet ir visai šeimai, joje kiekvienas galės atrasti labiausiai patinkančių eilių.

Vaikams nuo 4 metų. 160 p. Iš latvių k. vertė Vladas Braziūnas, Erika Drungytė, Silvestras Gaižiūnas ir kt. Iliustravo Lina Eitmantytė-Valužienė. Išleido asociacija „Slinktys“.

Mėnesio knygą rekomenduoja Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus specialistai.