Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Naujienos iliustracija

Ekspozicija „Istorijos už kampo. Skiriama Kęstučio Kasparavičiaus sukakčiai paminėti“

Knygų vaikams kūrėjo Kęstučio Kasparavičiaus 70-ies metų jubiliejui paminėti Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje pristatomos dailininko iliustracijos iš „Illustrariumo“ kolekcijos, Tarptautinėje Bolonijoje vaikų knygų mugėje vykusios Lietuvos iliustruotojus pristatančios parodos (2011) ir kūrybinių dirbtuvių, vestų Knygų šalies erdvėje, Tarptautinėje Vilniaus knygų mugėje (2002–2023).

Šioje parodoje rasite išsaugotus kūrybinių susitikimų rezultatus – dabar jau eksponatus: Baltąjį Dramblį ir obuolius su vaikų svajonėmis, užrašytomis Brailio raštu, skraidančias inicialines raides virš miesto, sapnų katytės debesėlį ir paslaptingas žuveles.

Vaikų knygų dailininkas ir rašytojas K. Kasparavičius sukūrė ir iliustravo daugiau nei 60 knygų, o jo knygos išverstos į daugiau nei 20 kalbų. Dailininkas savo kūryboje sistemingai dirbo vienoje srityje – iliustravo knygas: jis kūrė daugeliui vaikų literatūros klasikos kūrinių, iliustravo poezijos knygas. Pasak dr. Jolitos Liškevičienės, piešdamas iliustracijas Edwardo Learo knygai atrado nonsenso estetiką, kuri vėliau tapo išskirtiniu paties K. Kasparavičiaus kūrybos bruožu.

Visus, anuomet buvusius dar vaikus, o dabar jau turbūt suaugusius kūrybinių dirbtuvių bendraautorius, smalsiuosius ir kitus K. Kasparavičiaus kūrybos gerbėjus kviečiame atvykti ir atrasti įkvėpimą puikiose šio kūrėjo knygose bei kūrybinių dirbtuvių rezultatuose.

Vilniaus grafikos meno centro galerijoje nuo gegužės 21 d. iki liepos 20 d. taip pat galite apsilankyti ekspozicijoje, skirtoje šio menininko kūrybinei retrospektyvai apžvelgti: „Kęstutis Kasparavičius – stebuklingų istorijų kūrėjas“. Šią ekspoziciją pats autorius vadina savo sugalvotu žodžiu – Kasparatorija: čia savita dailininko kūrybos teritorija ir laboratorija, kurioje gimsta iliustracijos ir personažai, gyvenantys knygose ir skaitytojų galvose.

Nacionalinė biblioteka yra šios ekspozicijos partneris. Bibliotekos specialistai prisidėjo rengiant Kęstučio Kasparavičius kūrybos bibliografiją leidiniui, o ekspozicijai paskolino vertingų fonduose saugomų K. Kasparavičiaus leidinių. Grafinį ekspozicijos dizainą kūrė Nacionalinės bibliotekos darbuotoja – dailininkė, grafikė Sigutė Chlebinskaitė.

Trumpai apie ekspoziciją

Data
birželio 1 d. – liepos 6 d.
Laikas
Vaikų ir jaunimo literatūros departamento darbo metu
Vieta
Vaikų ir jaunimo literatūros departamento erdvės, I a.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“