Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Mėnesio tema – baugios istorijos

Kaip atrasti gerų ir įdomių knygų, kai jų tiek daug, kad išties lengva pasiklysti bibliotekos labirintuose? Nuo šiol kiekvieną mėnesį mūsų svetainėje bei feisbuko paskyroje rasite knygų rekomendacijas tam tikra tema ikimokyklinukams, pradinukams, jaunesniems ar vyresniems paaugliams. Siūlysime naujų ir senų knygų, prozos ir poezijos, lietuvių ir užsienio autorių.

Rugsėjo mėnesio tema – baugios istorijos. Kviečiame skaityti.

Roald Dahl. „Raganos“

Pasaulio vaikų pamėgtas žymaus anglų rašytojo kūrinys apie berniuką, netikėtai tapusį slapto tikrų raganų susirinkimo liudininku.

Gali gyventi kaimynystėje su ragana ir net neįtarti, kas ji tokia. Nes TIKROS RAGANOS niekuo nesiskiria nuo paprastų moterų, užtat vaikams jos labai pavojingos! Laimė, šiame pasakojime berniuko senelė žino, kaip atpažinti raganas. Tačiau netgi tai ne visada padeda susidoroti su šlykščia raganų paderme.

Vaikams nuo 8 metų. 216 p. Iš anglų k. vertė Arvydas Sabonis.

Kristina Ohlsson. „Vaiduoklių namo paslaptis“

Kaip sustabdyti paslaptingąjį kolekcininką, kol dar ne vėlu?

Atostogų metas. Iki Kalėdų liko vos kelios dienos. Alba su mažąja sesute Elena atvyksta į Šerndaleną aplankyti savo dėdės Baltazaro. Pastarasis, norėdamas jas nustebinti, parodo rudenį aukcione įsigytą pirkinį. Tai nuostabus miniatiūrų namelis, kadaise pagamintas garsaus staliaus. Alba negali atitraukti nuo jo akių. Ji yra turėjusi lėlių namelį, kai buvo maža. Tačiau dėdės Baltazaro namelis kitoks. Tiesą sakant, jis atrodo kaip tikras namas.

Tą pačią naktį Alba išgrista namelyje besišnabždančius paslaptingus balsus. Jie sako, kad Kalėdos – pats pavojingiausias metas. O tada kažkas mažojo namelio krosnyje įžiebia ugnį... Netrukus Alba randa namelyje paliktą staliaus laišką. Jame rašoma apie paslaptingą Kolekcininką... Alba supranta, kad jis grįžo.

Sniego audra vis stiprėja. Niekas į miestelį negali nei atvykti, nei išvykti iš jo. Ar seserų tėvai spės atvykti? Ar Alba spės sustabdyti Kolekcininką, kol dar ne vėlu? Kuo ji gali pasitikėti Šerndalene?

Vaikams ir jaunimui nuo 8 metų. 216 p. Iš švedų k. vertė Virginija Jurgaitytė.

Philip Pullman. „Laikrodžio širdis“

Ši garsaus šiuolaikinio britų autoriaus Philipo Pullmano (g. 1946), 2015 m. pelniusio Astridos Lindgren premiją, knyga skaitytojų ir kritikų neretai lyginama su laikrodžiu. Gal dėl to, kad, paėmęs ją į rankas, perskaitai vienu prisėdimu? O gal kad ji, lygiai kaip ir laikrodis, susideda iš gausių viena kitą papildančių detalių? Nedideliame kūrinyje galima atpažinti pasakos, mokslinės fantastikos, istorinės apysakos, detektyvo, nuotykių literatūros, siaubo istorijos elementų.

Vokietijos miestelyje laikrodininko mokinys netikėtai pastebi, kad atgyja miesto laikrodžio figūra. Staiga gyvenimas ir fantazijų pasaulis praranda ribas, susilieja į vieną tikrovišką ir kraupią istoriją...

Skaitysite taip įnikę, kad prarasite laiko nuovoką. Nebent koks žadintuvas sučirkš...

Vaikams nuo 8 metų. 128 p. Iš anglų k. vertė Viltaras Alksnėnas.