Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Iliustracija

Kviečiame iš naujo atrasti pasakas kartu su aktore Kristina Savickyte

Lietuvos tinklalaidžių bibliotekoje – premjera. Aktorė ir edukatorė Kristina Savickytė, bendradarbiaudama su Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka, kviečia atrasti pasakas iš naujo panaudojant jas pokalbiui su vaikais ir iššūkiams visai šeimai. Spalio 8 dieną startuojanti tinklalaidė „Pasaka su uodega“ kviečia įsitraukti į bendrą šeimos veiklą, pažinti pasakos išmintį ir simbolius šiuolaikiniame kontekste, pasakos iliustruojamos autoriniais instrumentiniais kūriniais.

Tinklalaidžių serijoje „Pasaka su uodega“ laidos autorė Kristina seka įvairių tautų pasakas, o tada kviečia gaudyti pasakos uodegą – kalbėtis pasakos vertybių temomis, tapatintis su jos herojais, tada visai šeimai susėsti ir kartu veikti. O kiekvienos tinklalaidės pabaigoje gaudomi retai vartojami ar senoviniai pasakų žodžiai. „Labai norėjau atkreipti klausančiųjų dėmesį ir į žodžius. Senoviniai žodžiai mus jungia su močiutėmis, seneliais, todėl tikiuosi nutiesti tiltą į ryšį su jais. Jei vaikas nežino, kas yra vyžos, gali būti, kad močiutė tikrai žinos“, – sako K. Savickytė.

Pasakų nuotaiką padeda kurti profesionalūs muzikai – klarnetininkas Ignas Daniulis, kuris ne tik parinko, bet ir sukūrė pasakų temas, ir muzikos terapeutė Jurgita Žebrauskaitė-Taločkienė – jos rankose prabilo perkusiniai instrumentai, varpeliai, kalimba ir kt.

K. Savickytė įsitikinusi, kad pasakose sudėti simboliai ir senoji išmintis visapusiškai ugdo, lavindami kalbą, vaizduotę, empatiją, supažindindami su pasaulio sąranga ir vertybėmis. Šiuolaikiniai tėvai nebūtinai nori skaityti, sekti pasakas savo vaikams ir laiko jas atgyvena. Kitiems užkliūva senovinė kalba ar baisūs vaizdiniai. Ar tikrai šiuolaikiniai vaikai nebeklauso pasakų? Šio klausimo vedama K. Savickytė ir pradėjo projektą.

„Viskas prasidėjo nuo edukacijų ir užsiėmimų šeimoms bei pirmosios knygos „Kuriame pasaką“ – atsineši pasaką ir ne tik ją paseki, bet siūlai pasigaminti paprastas lėlytes naminiam teatriukui. Jei vaikai ūgtelėję, gali su jais ir aptarti: ar tikrai vilkas visada blogas ir kodėl jis toks? O gal jis piktas, nes niekas jo nemyli? Tada gali sukurti ir nusiųsti vilkui palinkėjimų atviruką – gal jis ims ir apsidžiaugęs nustos būti amžinai piktas. O tada šitai veiklai man tarsi nusileido pavadinimas „Pasaka su uodega“. O norėdama savo sekamomis pasakomis pasiekti didesnę auditoriją, į Lietuvos nacionalinę Martyno Mažvydo biblioteką atsinešiau idėją apie tinklalaidę vaikams“, – pasakoja Kristina.

Tiklalaidės „Pasakos su uodega“ platinamos populiariausiose tinklalaidžių platformose nuo spalio 8 dienos.

Pirmoji pasaka apie baltąjį vilką