Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Vytauto V. Landsbergio kūrybos paroda „Rudnosiuko istorijos“

Vytautas V. Landsbergis – įvairiapusis žmogus: režisuoja filmus ir spektaklius, rašo straipsnius, dainuoja, kuria poeziją ir knygas vaikams. Gimė 1962 m. gegužės 25 dieną Vilniuje ir šiais metais švenčia gražų jubiliejų. Baigęs mokyklą, Vilniaus universitete studijavo lietuvių kalbą ir literatūrą. Vėliau mokėsi režisūros meno Tbilisio teatro institute, stažavosi Niujorke, Jono Meko filmų antologijos archyve, taip pat jaunųjų Europos teatro režisierių kursuose Anglijoje, gilino žinias Lenkijoje pas režisierius Krzysztofą Zanussį ir Krzysztofą Kieślowskį.

Savo filmuose režisierius pristato iškilių žmonių gyvenimus. Jo personažai – Arvydas Sabonis, Stasys Lozoraitis, Jonas Mekas, Vytautas Bložė ir daugelis kitų, istorijai reikšmingų asmenybių. Vienas naujausių – sukurtas 2020-aisiais – skirtas Lietuvos pokario partizanų vadui Adolfui Ramanauskui-Vanagui.

V. V. Landsbergis mėgsta muzikuoti. Kuria romantiškas dainas ir jas atlieka pritardamas gitara. Yra išleidęs daug dainų ir įgarsintų pasakų kompaktinių plokštelių.

Vytauto knygos mėgstamos vaikų ir visada laukiamos. Nuotaikingi knygelių tekstai patinka ir suaugusiesiems. Arklys Dominykas, pelytė Zita, meškiukas Rudnosiukas, lapiukas Pūkis ar briedis Eugenijus – populiarūs V. V. Landsbergio sukurti personažai. Taip pat daugelis skaitė tinginių, kiaušinių, angelų ar obuolių pasakas. Jo knygose nagrinėjamos nelaimingos meilės, porų santykių, šeimyninių barnių, savivertės, konkurencijos problemos. Rašytojas nebijo sukelti neigiamų emocijų. Parodydamas realias problemas, per personažų patirtį moko jas spręsti.

Štai baili pelytė Zita išmoksta nugalėti baimes. Arklio Dominyko ir rugiagėlės Svajonės istorija atkreipia dėmesį į porų tarpusavio santykius. Briedis Eugenijus parodo, kiek daug kompleksų mes visi turime, kaip nemokame vieni kitų klausyti, pastebėti ir mylėti. V. V. Landsbergio personažai sužmoginti, todėl nesunku pajusti empatiją ir įsigyventi į jų problemas. Knygos pasižymi geru humoro jausmu ir skatina į gyvenimą pažvelgti kitaip, moko mažiau bijoti ir daugiau mylėti.

Vytauto V. Landsbergio kūryba įvertinta prestižinėmis premijomis:                                      

„Rudnosiuko istorijos“ – geriausia 1994 m. vaikų ir paauglių knyga ir IBBY Lietuvos skyriaus premija (1995);

„Arklio Dominyko meilė“ – geriausia 2004 m. vaikų ir paauglių knyga ir IBBY Lietuvos skyriaus premija (2005);

„Stebuklingas Dominyko brangakmenis“ – geriausia 2011 m. vaikų ir paauglių knyga;

įteikta Vaikų literatūros premija (2006);

Vyriausybės kultūros ir meno premija (2009).

Kviečiame susipažinti su V. V. Landsbergio kūryba parodoje ,,Rudnosiuko istorijos“, kuri Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento skaitykloje veiks visą gegužės mėnesį.