Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Skaitymo iššūkis „Vasara su knyga“. Perskaityk šeimos nario vaikystėje mėgtą knygą

Iki „Skaitymo iššūkio“ pabaigos liko visai nedaug, tačiau įsitraukti nėra vėlu. Svarbu, kad penkias kategorijas atitinkančios knygos būtų perskaitytos iki rugpjūčio 31 dienos. Iššūkio dalyviai gali skaityti namie turimas knygas, skolintis iš draugų ar bibliotekose, skaityti elektronines knygas ar klausytis garsinių knygų. Tinka knygos užsienio kalbomis.

Šiais metais užduočiai įveikti reikia perskaityti po knygą iš kiekvienos šių kategorijų: knygą apie žmogaus ryšį su gyvūnu (-ais), Baltijos šalių autoriaus knygą, biografinę knygą, knygą, kurios pavadinimas – vienas žodis, šeimos nario vaikystėje mėgtą knygą.

Kad iššūkis būtų lengviau įveikiamas, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus specialistai skaitytojams parengė rekomenduojamų ir iššūkio kategorijas atitinkančių knygų sąrašą.

Pristatome paskutinę „Skaitymo iššūkio“ kategoriją: šeimos nario vaikystėje mėgtas knygas.

 

Rekomendacijos vaikams

1. Vytė Nemunėlis. „Meškiukas Rudnosiukas“. Tai lietuvių vaikų poezijos klasika. Poemėlėje pasakojama apie vieno meškiuko nuotykius, džiaugsmus ir rūpesčius, jo kasdienybę gamtoje, namuose ir mokykloje. Poemėlėje gausu lyriškų humoristinių situacijų, vaizduojamas paprastas, bet reikšmingas spartaus vaiko augimo etapas.

2. Janosch. „Panama labai graži“. Vokiečių rašytojo ir dailininko knygelėje pateikiami šeši pasakojimai apie dviejų draugų – Meškiuko ir Tigriuko – nuotykius. Ištikimieji bičiuliai, pavilioti bananų kvapo, leidžiasi ieškoti savo svajonių krašto – egzotiškosios Panamos! Kelionėje draugai nuoširdžiai vienas kitu rūpinasi, sutinka visokiausių keistuolių, sužino šį tą naujo apie platųjį pasaulį ir tampa truputėlį laimingesni.

3. Vytautas Tamulaitis. „Skruzdėlytės Greitutės nuotykiai“. Vytautas Tamulaitis pirmasis lietuvių vaikų literatūroje taip atidžiai pažvelgė į spalvingą vabalijos pasaulį. Knygelėje pasakojama apie dviejų skirtingų skruzdėlynų karą. Istorijos centre – nuoširdi, drąsi ir teisinga Skruzdėlytė Greitutė – pirmoji pabėgėlė iš plėšikų vergijos. Per vabaliuko kasdienybę knygelėje siekiama kuo labiau priartėti prie mažojo skaitytojo, papasakoti jam apie žmogaus vertybes.

4. Mark Twain. „Princas ir elgeta“. Anglija, XVI a. Du berniukai – princas Eduardas VI ir Tomas Kentis iš Atmatų Kiemo – susitinka ir sumąsto susikeisti drabužiais. Jie nė nenumano, kad, pasikeitus apdarais, pasikeis ir gyvenimais. Princas Eduardas atsidurs Londono gatvėse, o Tomas Kentis – rūmuose vietoje princo. Ar įgyvendinę troškimą pasikeisti gyvenimais berniukai tapo laimingesni? M. Twaino sukurta istorija – pamokanti, parodanti, kaip svarbu įvertinti tai, ką jau turi.

5. Janina Degutytė. „Pelėdžiuko sapnas“. Tai poetinė-filosofinė ir didaktinio pobūdžio pasakų knygelė. Čia ir motina kriaušė, pasakojanti savo atžalėlei apie jos laukiančius gyvenimo sunkumus, ir Gėlių mergaitė, sėjanti pavasario augmeniją, skatinanti kurti gyvybę, ir šaltinėlis, kuris ieškodamas jūros išdalina save ištroškusiems, skatina gelbėti gyvybę, ir drąsus, tačiau kartu labai jautrus pelėdžiukas iš molio. „Pelėdžiuko sapne“ mažasis skaitytojas ras šviesų, kupiną meilės, išminties ir vilties pasaulį, kuriame be galo svarbu tampa svajoti ir siekti savo tikslų. Pasakų rinkinys ne vien mėgstamas mažųjų skaitytojų, bet ir teigiamai įvertintas literatūros kritikų.

Taip pat rekomenduojame Gianni’o Rodari’o „Čipolino nuotykiai“, Sigito Gedos „Baltoji varnelė“, Otfried’o Preußler’o „Raganiukė“, Vytautės Žilinskaitės ,,Kelionė į Tandadriką“.

Rekomendacijos paaugliams

1. Felix Salten. „Bembis. Bembio vaikai“. Jautriai istorijai apie stirniuką Bembį, vėliau – ir jo vaikus, skaitytojai tikrai neliks abejingi. Knygoje pasakojama apie paslaptingą miško gyventojų pasaulį, jų charakterius, pastangas atsilaikyti prieš gamtos negandas ir žmogaus piktadarystes. Tai ne tik grožinė, bet ir labai tiksli, moksliška knyga, kurioje gausu aprašymų apie stirnų gyvenimą, jų elgesį, emocijas, ryšius su kitais gyvūnais.

2. Vytautas Račickas. „Zuika padūkėlis“. Apysakoje vaizduojamas provincijos miestelio gyvenimas, veiksmas trunka vienus mokslo metus. Rimantas Zuika – maištingas paauglys, kurio širdyje paslėptas gilus skausmas: berniukas augo be tėvo, motina taip pat rūpesčio nerodė. Nors knygos stilius lengvas, žaismingas, kūrinyje gvildenamos itin sunkios temos: šeimos neturėjimas, tėvų nemeilė savo vaikams ir skaudžiausi to padariniai.

3. Jules Verne. „Aplink pasaulį per 80 dienų“. 1852-ieji, Londonas. Filijas Fongas neturi nei šeimos, nei draugų, gyvena ramiai, daug nekalba ir iš viso atrodo kaip gana nuobodus tipelis, kol vieną dieną įsivelia į... lažybas: jis apkeliaus Žemę per 80 dienų. Baigiasi ramus Fongo gyvenimas. Nuotykių žanro knygoje pasakojama apie fantastišką anglų džentelmeno kelionę aplink pasaulį: 80 dienų pašėlusių nuotykių, siužeto vingių, meilės ir nusikaltimų, įdomiausių personažų, kurioziškų situacijų ir daug daug azarto.

4. Herbert George Wells. „Nematomas žmogus“. Mokslinės fantastikos tėvu laikomo Herberto George’o Wellso romanas „Nematomas žmogus“ mėgstamas ne tik paauglių, bet ir suaugusiųjų. Pagrindinis herojus Grifinas, pasitelkęs optikos ir fizikos mokslą, savo kūną paverčia nematomu. Tačiau pažangiausią mokslą visuomet lydi pasekmės: Grifinas nebegali atgauti savo įprasto pavidalo. Vienintelė išeitis – juodas apsiaustas, veidas, apmūturiuotas tvarsčiais ir tamsūs akiniai. Tik taip dabar Grifinas gali pasirodyti visuomenei. O kol kas belieka užsidaryti kambaryje ir toliau tęsti mokslinius eksperimentus. Ar pavyks Grifinui susigrąžinti žmogiškąjį pavidalą?..

Taip pat rekomenduojame Petro Tarasenkos „Užburti lobiai“, Edgaro Rice’o Burroughs’o ,,Tarzanas“, Harriet Beecher Stowe „Dėdės Tomo trobelė“, Danielio Defoe „Robinzonas Kruzas“, Jerome’o Davido Salingerio „Rugiuose prie bedugnės“.

Visa informacija apie skaitymo iššūkį, taisykles, taip pat registracijos forma ir karščiausios naujienos – portale www.vasarasuknyga.lt, „Facebook“ ir „Instagram“ paskyrose.

Kviečiame skaityti rekomenduojamas knygas ir dalyvauti „Vasaros su knyga“ skaitymo iššūkyje!