Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Fantastinės būtybės knygose

Vaikus ir paauglius šiais laikais traukia tai, kas realiame pasaulyje neįmanoma. Juk Vilniaus gatvėse elfų nesutiksite. Ir drakonai Kaune neskraido. Maginės fantastikos žanro autoriai rašo ne apie mus supantį, kartais labai nuobodų ir monotonišką pasaulį, o apie kitą, nepažįstamą, įdomų ir pašėlusį. Skaitytojams patinka autorių fantastų sukurtas įtemptas siužetas, paslaptingi pasauliai, mistika, stiprūs personažų charakteriai, dinamiškas veiksmas, fantastinės būtybės. Šio žanro populiarumą daug lemia talentingi rašytojai Christopher’is Paolini, Dean’as Lorey, Peter’is Freund’as, Silvana De Mari, John’as Ronald’as Reuel’is Tolkien’as, Clive’as Staples’as Lewis’as, Joanne Kathleen Rowling, Licia Troisi ir kiti.

Lietuvos nacionalinės bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Aptarnavimo skyriaus darbuotojai parengė knygų, kuriose aptinkama mitinių ir fantastinių būtybių, ekspoziciją. Jose sutiksite vienaragių, drakonų, grifų, feniksų, chimerų, hidrų ir kitų išgalvotų padarų.

Taigi pasižvalgykime, kokių knygų turime Lietuvoje, kuriose yra drakonų, elfų, slibinų…

Pradėkime nuo vienos garsiausių maginės fantastikos žanro serijų – Christopher’io Paolini „Paveldėjimo“. Būdamas penkiolikos amerikietis Ch. Paolini baigė mokyklą ir pradėjo rašyti knygą „Eragonas“, kuri ir tapo pirmąja „Paveldėjimo“ dalimi. Devyniolikos jis jau buvo žymus ir pateko į Guinnesso rekordų knygą kaip jauniausias knygų ciklo, tapusio bestseleriu, autorius. Pagal „Eragoną“ pastatytas kino filmas. Autorius iš pradžių ketino parašyti tris knygas, bet parašė ir ketvirtą. Šioje serijoje drakonai turi ypatingą reikšmę ir yra kone pagrindiniai knygos personažai.

Anglų rašytojas, profesorius John’as Ronald’as Reuel’is Tolkien’as sukūrė vieną populiariausių ir mėgstamiausių visų laikų fantastikos žanro knygų „Hobitas, arba Ten ir atgal“. Pasakojimas apie išgalvotame Viduržemio pasaulyje gyvenusių hobito Bilbo, burtininko Gendalfo ir nykštukų  kovą su slibinu Smogu pakerėjo ne tik vaikus, bet ir suaugusiuosius. Rašytojas sukūrė šios istorijos tęsinį – pasauliniam fantastikos lobynui priskiriamą trilogiją „Žiedų valdovas“.

Kita knygų serija – populiariausios fantastinės literatūros rašytojos Italijoje Licios Troisi „Drakono raitelė“. Pats pavadinimas sako, kad drakonas šioje trilogijoje yra svarbus mitinis padaras. Serijos veiksmas nukelia skaitytojus į fantastinį pasaulį, kuriame pagrindinis personažas turės įvesti tvarką ir taiką.

Dar viena fantastinė serija – Dean’o Lorey „Košmarų akademija“, kurioje gorgonai, gremlinai, hidros ir dar blogesni siaubūnai laisvai siaučia pasaulyje. Ši fantastikos serija pamokys, kaip suvaldyti sapnus, nugalėti baimes ir sunaikinti monstrus, kurie kėsinasi žengti į mūsų pasaulį.

Italų rašytojos Silvanos De Mari maginės fantastikos kūriniai žavi ir vaikus, ir paauglius, ir suaugusiuosius. Šios autorės knygose ,,Paskutiniai užkeikimai“, „Paskutinis orkas“, „Paskutinis elfas“ galima rasti drakonų, elfų, orkų ir nykštukų. Pagrindinis herojus Rankstrailis supranta, kad gyvenime dažnai tenka kovoti. Tačiau išmokti atskirti blogį nuo gėrio ir atsilaikyti prieš neteisybę kartais gali būti sunku.

Britų rašytojos, maginės fantastikos žanro profesionalės Joanne Kathleen Rowling knygų serijoje apie Harį Poterį ir vokiečių rašytojo fantasto Peter’io Freund’o serijoje apie Laurą taip pat galima sutikti drakonų ir slibinų – tiesa, ne kiekvienoje knygoje.

Apie fantastines būtybes Joanne Kathleen Rowling rašo kūrinyje „Fantastiniai gyvūnai ir kur juos rasti“. Ši istorija skaitytojus nukelia 500 metų atgal prieš gimstant garsiausiam pasaulio burtininkui Hariui Poteriui. Pagrindinis veikėjas Njutas Miglapūtys – taip pat burtininkas, jis mėgsta keliauti ir yra tikras gyvūnų mylėtojas, nesvarbu, maži jie ar dideli, švelnūs ar grėsmingi.

Fantastinių gyvūnų sutinkame ir anglų rašytojo fantasto Philip’o Pullman’o kūriniuose. Autorius parašė daugiau nei 30 kūrinių suaugusiesiems ir vaikams. Jį išgarsino fantastinė trilogija „Jo tamsiosios jėgos“, už kurią jis buvo gausiai apdovanotas, ir „Dulkės knyga“.

Daugybę fantastinių būtybių sutiksite ir anglų rašytojo, mokslinės fantastikos kūrėjo Clive’o Staples’o Lewis’o knygose. Populiariausi jo kūriniai: „Iš tyliosios planetos“ ir „Narnijos kronikos“. Knygų ciklas „Narnijos kronikos“ tapo pasauline vaikų literatūros klasika, žadinančia skaitytojų fantaziją iki šių dienų. „Narnijos kronikos“ išverstos į beveik 50 kalbų, jų parduota apie 100 mln. egzempliorių.

Negalima pamiršti ir lietuvių autorių fantastų Neringos Vaitkutės, Viktorijos Domarkaitės, Justino Žilinsko. Fantastikos mėgėjų jau pamilta rašytoja N. Vaitkutė 2013 m. už knygą „Vaivorykščių arkos“ gavo reikšmingiausio metų debiuto apdovanojimą. Autorės knyga „Klampynių kronikos“ 2018 m. apdovanota Prano Mašioto premija kaip geriausia metų knyga vaikams ir paaugliams, ji buvo nominuota Metų knygos vaikams rinkimuose.

Viktorijos Domarkaitės knyga ,,Drakonų šnibždėtoja“ – fantastinė istorija apie mergaitę, norinčią padėti nuskriaustiesiems, apie drakonus, laukiančius pagalbos, ir apie raganas, kurioms reikia aukų.

Justinas Žilinskas knygoje visai šeimai „Gugis – Girių kaukas ir žmonių draugas“ unikaliai sujungė lietuvišką mitologiją su maginės fantastikos elementais.

Šias ir kitas fantastikos žanro knygas kviečiame apžiūrėti Vaikų ir jaunimo literatūros departamento skaitykloje.