Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

naujienos iliustracija

Mėnesio tema – „Susapnuotas Vilnius“

Kaip atrasti gerų ir įdomių knygų, kai jų tiek daug, kad išties lengva pasiklysti bibliotekos labirintuose? Kiekvieną mėnesį mūsų svetainėje ir feisbuko paskyroje rasite knygų rekomendacijas tam tikra tema ikimokyklinukams, pradinukams, jaunesniems ar vyresniems paaugliams. Siūlysime naujų ir senų knygų, prozos ir poezijos, lietuvių ir užsienio autorių.

Sausio mėnesio tema – „Susapnuotas Vilnius“. Kviečiame skaityti.

„Vilniaus padavimai“

Ši knyga – tai bilietas į kitokią – magišką ir paslaptingą Lietuvos sostinę.

Vilnių gaubia daug paslapčių. Šimtmečius gyventojai jas pasakodavo vieni kitiems. Jos virto padavimais, perduodamais iš kartos į kartą. Apie užkeiktus turtus Bokšto kalno urvuose, kurie galbūt ir dabar ten tebeguli. Apie prakeiktuosius Šv. Jono bažnyčioje. Apie kerėtojo Tvardausko iškviestą Barboros Radvilaitės šmėklą...

Knygoje užrašyti šie ir kiti Vilniaus padavimai nuo pagonybės laikų iki XIX amžiaus.

Leidinys „Vilniaus padavimai“ – ne tik tautosakos rinktinė. Jis gali būti jūsų pasivaikščiojimų po miestą vadovas arba puiki dovana Vilniaus svečiams.

Iliustravo Andrius Seselskas.

Vaikams ir jaunimui nuo 6 metų. 104 p.

Ula Šimulynaitė. „Vilniaus miesto legendos“

Dailininkės ir rašytojos Ulos Šimulynaitės neįprasto formato knygelėje – trys naujai ir įdomiai papasakotos Vilniaus miesto legendos. Šioje komiksų knygoje skaitytojas ras tris pasakojimus apie Vilniuje XVI a. gyvenusį ir pokštus krėtusį magą Tvardauską: „Kaip Tvardauskas mėnulyje atsidūrė“, „Tvardausko kerų knyga“, „Barboros šmėkla“.

Komiksuose gausu tikslių istorinių duomenų. Rengdama šią knygelę, autorė lankėsi muziejuose, domėjosi, kaip atrodė Valdovų rūmai Žygimanto Augusto laikais, studijavo senuosius Vilniaus žemėlapius. Taip pat ji aiškinosi, kur gyveno Radvila Juodasis, kur – Žygimantas Augustas, kokios buvo gatvės, kur koks namas stovėjo. U. Šimulynaitės tikslas buvo surinkti kuo daugiau tikslios informacijos, kad, perskaitęs komiksų knygą, žmogus sužinotų ir tikrų dalykų.

Kitoje knygos aplanko pusėje autorė iš senojo Vilniaus žemėlapio sukūrė originalų stalo žaidimą – jį žaisdami, skaitytojai galės dar kartą prisiminti vietas, apie kurias ką tik skaitė šiame istoriniame komikse.

Knyga skirta visiems, mylintiems Vilnių arba norintiems su juo susipažinti, norintiems šmaikštesnio ir žaismingesnio požiūrio į sostinės istoriją bei jos legendas.

Vaikams ir jaunimui nuo 7 metų. 88 p.

Skirmanta Jakaitė, Solveiga Masteikaitė. „Įstabusis Vilniaus miestas. The marvelous city of Vilnius“

„Įstabusis Vilniaus miestas. The marvelous city of Vilnius“ – tai naujai, šiuolaikiškai „susapnuota“ ir papasakota legenda apie Vilniaus miesto įkūrimą, kurioje derinamos grafinės iliustracijos ir minimalistiškai glaustas, poetiškas tekstas. Jis kelia klausimus, į kuriuos įdomu ieškoti atsakymų.

Kaip atsiranda miestai.

Nuo ko jie prasideda.

Nuo akmens, nuo žodžio, nuo sutarties?

Iš drąsos ar iš bailumo?

Ar iš žiniuonio sapno?

Kas yra Vilnius?

Man,

tau.

Tai – knyga, kuri bus tikra dovana kiekvienam esamam ir buvusiam vilniečiui, taip pat miesto svečiams, norintiems išsivežti šio miesto prisiminimą.

Knyga dvikalbė – lietuvių ir anglų kalbomis.

Vaikams ir jaunimui nuo 12 metų. 72 p.

Knygas rekomenduoja Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus specialistai.