Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

naujienos iliustracija

Martyno Vainilaičio knygų ekspozicija ,,Pelėdos giesmė“

Šių metų sausio 26 d. minimas lietuvių vaikų poeto, rašytojo ir vertėjo Martyno Vainilaičio 90 metų jubiliejus.

M. Vainilaitis gimė 1933 m. Mergežeryje (Varėnos r.). 1957 m. baigė Lietuvos valstybinės konservatorijos Teatro fakultetą, įgijo aktoriaus specialybę. Keletą metų padirbęs tuomečiame Kapsuko (dab. Marijampolė) dramos teatre, M. Vainilaitis pasuko rašytojo keliu: debiutavo eilėraščių rinkiniu „Vyturiai palydi plūgą“ (1960), vėliau visas kūrybines jėgas skyrė vaikų literatūrai.

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Aptarnavimo skyriaus darbuotojai parengė Martyno Vainilaičio knygų ekspoziciją. Tiek jauniesiems, tiek suaugusiems skaitytojams bus įdomu susipažinti su geriausiomis, įvairių apdovanojimų pelniusiomis mylimo vaikų poeto knygomis.

Gerai žinoma M. Vainilaičio mitologinė poema „Bruknelė“ (1991) – vienas unikaliausių kūrinių lietuvių literatūroje. Poeto rašyta aštuonerius metus, studijuojant lietuvių tautosaką, sakmes, mitus ir pasakas, gilinantis į Jono Basanavičiaus, Vinco Krėvės, Norberto Vėliaus ir kitų mokslininkų darbus, taip pat skandinavų mitologiją. Poemoje vaizduojamas atskiras mitinių būtybių tirštas pasaulis, kuriami ryškūs personažų charakteriai, jų tarpusavio santykiai ir siužeto vingiai. Anot paties N. Vėliaus, jei kiltų karas ir žūtų visi lietuvių tautosakos šaltiniai, o išliktų tik „Bruknelė“, iš šio kūrinio būtų galima sėkmingai rekonstruoti lietuvių mitologiją.

1998 m. už „Kalvio pasaką“ M. Vainilaitis gavo Vytauto Tamulaičio premiją, 1999 m. „Kauko bobos apžavai“ buvo pripažinti geriausia metų vaikų knyga, 2001 m. „Pelėdos giesmė“ laimėjo diplomą knygos meno konkurse, sulaukė pasisekimo Frankfurto knygų mugėje ir pateko į pasaulio vaikiškų iliustruotų knygų katalogą, o už „Sidabrinę kultuvėlę“ (2002) poetas tapo ne tik pirmuoju Vaikų literatūros premijos laureatu, bet ir 2004 m. gavo IBBY Lietuvos skyriaus premiją. „Sidabrine kultuvėle“ rašytojas tęsė savo gerai įvaldyto mitologinio žanro kūrinių seriją: knygelėje atpažįstame kiek individualizuotus, bet vis dar tradicinius veikėjus: laumes, velnius, naktigonius, aitvarus ir kt., čia taip pat plėtojama tradicinė mitologinė tematika (gėrio ir blogio kova, žmogaus ir pasaulio santykis).

Šias ir kitas Martyno Vainilaičio knygas kviečiame apžiūrėti Vaikų ir jaunimo literatūros departamento skaitykloje iki vasario 10 d.

Informaciją parengė Lietuvos nacionalinės bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Aptarnavimo skyriaus darbuotojai