Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Tinklalaidė „Pokalbiai apie vaikų literatūrą“. Pirmas sezonas

„Pokalbiai apie vaikų literatūrą“ – Nacionalinės bibliotekos Vaikų ir jaunimo departamento tinklalaidė, skirta visiems, dirbantiems su vaikais, vaikų literatūra ir besidomintiems šia sritimi, – bibliotekininkams, mokytojams, leidėjams, rašytojams, tėvams.

Tinklalaidėje aptariami su vaikų ir paauglių knygomis, svarbiomis datomis, įdomiais ir aktualiais vaikų literatūros pasaulio reiškiniais ir įvykiais susiję klausimai, vaikų skaityba, literatūrinė edukacija, leidyba.

Pirmas įrašas „Noriu būti vaikų rašytoju: ką turėčiau žinoti?“ skirtas aptarti tai, ką vertėtų žinoti žmogui, norinčiam išleisti knygą vaikams, apie ką jis turėtų iš anksto pagalvoti, ko gali tikėtis iš leidyklos. Visais su šia tema susijusiais aktualiais klausimais kalbamasi su didžiausios Lietuvoje leidyklos „Alma littera“ lietuvių vaikų literatūros projektų vadove Audrone Macijauskiene.

Sausio 26 d. pasirodžiusioje antroje tinklalaidės „Pokalbiai apie vaikų literatūrą“ laidoje „Vaikų literatūros konkursų ir apdovanojimų užkulisiai: praskleidžiam užuolaidas!“ su literatūrologe ir poete Lina Buividavičiūte kalbamės apie įvairių vaikų literatūros konkursų ir apdovanojimų užkulisius: kas dedasi ten, kur niekas nemato? kaip vyksta knygų atranka? ką reiškia pasakymas „geriausia knyga“? ar skiriasi asmeninė simpatija ir konkurso laimėtojas?

Laidą veda Nacionalinės bibliotekos vaikų literatūros specialistė Eglė Baliutavičiūtė.

Kovo 15 d. pasirodžiusioje trečioje tinklalaidės „Pokalbiai apie vaikų literatūrą“ laidoje „Ką veikia vaikų literatūros agentas“ su vaikų literatūros agentu, rašytoju ir vaikų knygų rašytojų muzikos grupės „Knygų vaikai“ nariu Benu Bėrantu kalbamės apie literatūros agento darbą, aplankytas muges, kokia lietuvių vaikų literatūra patraukia užsienio leidėjus ir kitus su agento darbu susijusius klausimus.

Laidą veda Nacionalinės bibliotekos vaikų literatūros specialistė Eglė Baliutavičiūtė.

Balandžio 1 d. pasirodžiusioje ketvirtoje tinklalaidės „Pokalbiai apie vaikų literatūrą“ laidoje „Akcijos „Metų knygos rinkimai 2021“ tendencijos“ su vaikų ir jaunimo literatūros tyrėja dr. Asta Skujyte-Razmiene kalbamės apie Metų knygos rinkimus: kaip dirbo komisija, kuri turėjo atrinkti dešimt geriausių 2021 metų knygų vaikams ir paaugliams, pasmalsausim, kiek knygų iš viso pretendavo tapti geriausiomis ir ar tikrai įmanoma jas visas perskaityti, taip pat kurios nepateko į penketukus, bet yra vertos skaitytojų dėmesio.

Laidą veda Nacionalinės bibliotekos vaikų literatūros specialistė Asta Plechavičiūtė.

Penktoje tinklalaidės laidoje su vaikų literatūros leidyklos „Debesų ganyklos“ vadove, rašytoja Danguole Kandrotiene kalbėsimės apie tai, kaip leidėjai atsirenka užsienio autorių knygas, kokių temų ieško, kodėl patraukia būtent vienos ar kitos knygos, kiek pastangų įdedama į knygų iš mažiau verčiamų kalbų paiešką, ir kitus su verstine vaikų literatūra susijusius klausimus.

Laidą veda Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos vaikų literatūros specialistė Eglė Baliutavičiūtė.

Šeštoje tinklalaidės „Pokalbiai apie vaikų literatūrą“ laidoje su Lina Itagaki kalbėsimės apie vaikų knygų iliustravimą – skirtingus žanrus, matomas ir nematomas knygų dailininko darbo puses. Lina Itagaki yra vaikų komiksų kūrėja bei iliustruoja, kartu su rašytoja Jurga Vile pelniusi daugybę apdovanojimų už komiksą „Sibiro haiku“, įvertinta ir už kitas apipavidalintas knygas. 

Laidą veda Nacionalinės bibliotekos vaikų literatūros specialistė Eglė Baliutavičiūtė.

Septintoje tinklalaidės „Pokalbiai apie vaikų literatūrą“ laidoje su Rūta Lazauskaite kalbamės apie vaikų ir jaunimo knygų klubus. Rūta Lazauskaitė yra Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Kultūrinės edukacijos skyriaus vadovė, taip pat Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyriaus valdybos narė. Rūta jau kelerius metus veda knygų klubą mokiniams Nacionalinėje bibliotekoje. Su ja šnekučiuojamės apie vaikų ir jaunimo knygų klubo veiklas, tikslus, pasiekimus ir atradimus, prasmę, taip pat ir nesėkmes, kylančius iššūkius.

Laidą veda Nacionalinės bibliotekos vaikų literatūros specialistė Eglė Baliutavičiūtė.

Aštuntoje tinklalaidės „Pokalbiai apie vaikų literatūrą“ laidoje kalbamės su psichologe Milda Karklyte-Palevičiene. Ji yra psichologijos centro „Laimingas vaikas“ įkūrėja ir vadovė, daugiau nei 10 metų dirbanti su vaikais. Taip pat yra šiuo metu itin populiarios knygos „Vaiko emocinis intelektas. Kaip padėti vaikams pažinti emocijas, pasitikėti savimi ir gerai sutarti su kitais“ autorė. Su Milda kalbamės apie vaikų literatūros ir psichologijos sąsajas, apie tai, kokiais kriterijais vadovaudamiesi psichologai vertina vaikų literatūrą, apskritai, kuo ir kaip vaikų literatūra gali pasitarnauti.

Laidą veda Nacionalinės bibliotekos vaikų literatūros specialistė Eglė Baliutavičiūtė.

Elžbietą Kmitaitę-Kizielę visų pirma norėtųsi pristatyti kaip entuziastingą skaitytoją, tačiau literatūros pasaulyje ji geriau žinoma kaip vertėja iš anglų ir švedų kalbų, švedų vaikų literatūros kurso dėstytoja Vilniaus universitete, dažnai besidalijanti atsiliepimais apie perskaitytas knygas, skaitymą ir vertimų patirtis savo tinklaraštyje „Juoda lentyna“. Apie šias veiklas su ja ir kalbamės.

Laidą veda Nacionalinės bibliotekos vaikų literatūros specialistė Eglė Baliutavičiūtė.

Apie vaikų ir paauglių skaitybos tyrimus, jų svarbą bei atradimus dešimtame tinklalaidės įraše kalbamės su Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento direktore Goda Baranauskaite-Dangoviene. Pokalbio akiratyje – du svarbūs pastaraisiais metais daryti tyrimai: „Ankstyvojo skaitymo tyrimas“ ir „Vaikų ir paauglių skaitybos tyrimas 2021“.

Laidą veda Nacionalinės bibliotekos vaikų literatūros specialistė Eglė Baliutavičiūtė.

Kas dvejus metus vis kitoje šalyje vykstantis Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) kongresas – didelė šventė visiems dirbantiems su vaikų literatūra, ypač besidomintiems vaikų literatūros ir skaitymo skatinimo naujovėmis, tarptautinėmis pažintimis ar norintiems pasauliui papasakoti apie lietuvių vaikų literatūrą. Vienuoliktoje tinklalaidės „Pokalbiai apie vaikų literatūrą“ laidoje svečiuojasi vaikų literatūros žinovė, knygų apžvalgininkė, Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyriaus pirmininkė Inga Mitunevičiūtė. Ji dalyvavo 2022 m. rugsėjo pradžioje Malaizijoje vykusiame 38-ajame IBBY kongrese. Laidoje išgirsite apie pašnekovės skaitytą pranešimą, ką svarbaus ji išgirdo, kas galbūt sužavėjo ar įkvėpė ir kokių naujienų parsivežė.

Laidą veda Nacionalinės bibliotekos vaikų literatūros specialistė Eglė Baliutavičiūtė.

Didaktika susijusi su vaikų literatūros (lietuvių ir ne tik) ištakomis, bet ar ji tebėra svarbi šiandien? Kokia jos reikšmė, kaip ji keitėsi bėgant amžiams ir keičiantis požiūriui į vaikų literatūrą, jos paskirtį? Kokias naujas formas įgavo? Apie tai dvyliktoje tinklalaidės „Pokalbiai apie vaikų literatūrą“ laidoje kalbamės su literatūros tyrinėtoja, profesore, Nacionalinės bibliotekos darbuotoja Džiuljeta Maskuliūniene. Ji daug metų skyrė didaktinės literatūros tyrimams, o šiuo metu rengia naują monografiją apie didaktiką vaikų literatūroje.  

Laidą veda Nacionalinės bibliotekos vaikų literatūros specialistė Eglė Baliutavičiūtė.