Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. gruodžio 29 d.

Jaukiems žiemos vakarams – prasmingos istorijos vaikams ir jaunimui

Šį ramų tarpušvenčio laikotarpį praleiskite su gera knyga – kviečiame rinktis iš Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos specialistų rekomenduojamų knygų vaikams ir jaunimui sąrašo. Jame rasite žiemos istorijų ir įkvepiančių pasakojimų apie draugystę, gerumą, meilę.

Kelionės po neaplankytas vietas, nauji draugai, nuotykiai ir širdį virpinančios istorijos – visa tai pasiekiama vos atsivertus knygą.

KNYGOS JAUNIMUI

Knygos viršelis

R. J. Palacio „Stebuklas“

Dešimtmetis Ogastas Pulmanas niekuo nesiskiria nuo savo bendraamžių. Vis dėlto jis yra kitoks negu visi. Nuo gimimo jo veidas buvo daug kartų operuotas. Todėl Ogastas niekada nelankė mokyklos. Bet į penktąją klasę jis turės eiti tikroje mokykloje. Ogastas žino, kad dauguma vaikų jį įskaudina netyčia, todėl galvoja – visiems bus geriau, jei mokykloje jis laikysis atokiau nuo naujųjų bendraklasių ir pasistengs per daug nekristi į akis. Bet ar tai įmanoma, kai taip nori susirasti draugų ir esi toks draugiškas, drąsus, sumanus, geraširdis ir linksmas kaip Ogastas?

Knygos viršelis

A. Cicėnaitė „Niujorko respublika“

Tais metais visi tik ir kalba apie permainas. Net geriausia Beatričės draugė Margarita grįžta iš Amerikos neįtikėtinai pasikeitusi. Tik Beatričės gyvenime nenusimato nieko įdomaus. Bet juk kas nors vis tiek turi įvykti. Ir vieną dieną klasėje pasirodo naujokas Oskaras... Tai pasakojimas apie dvi seseris, du brolius, jų draugus ir skirtingus jų likimus. Apie Vilnių, paukščius, pirmąją meilę ir pirmuosius nepriklausomybės metus. Apie dideles permainas. Ir Niujorko respubliką, apie kurią žino tik Beatričė su Oskaru.

Knygos viršelis

L. Lowry „Siuntėjas“  

Didelės vidinės įtampos kupina šiuolaikinės amerikiečių rašytojos apysaka apie tobulai sutvarkytą ateities visuomenę. Tačiau dvylikametis Jonas skausmingai suvokia, kiek daug tokia visuomenė yra praradusi... Šis neįprastos išmonės kūrinys bet kokio amžiaus skaitytoją privers susimąstyti apie žmonijos dabartį ir ateitį, apie stulbinančius laimėjimus ir skaudžius praradimus.

Knygos viršelis

A. Michaelis „Pasakininko istorija“

Kartą gyveno jauna mergina, vardu Ana. Turėjo pasiturinčius tėvus ir šiltus namus. Mėgo muzikuoti, mėgo vasario sniegą. Jai į akį krito Abelis Tanatekas, klasės atsiskyrėlis, praleidinėjantis pamokas ir prekiaujantis kvaišalais. Ana įsimylėjo jį iki ausų, nepaisydama sveiko proto balso. Mat patyrė, kad esama kito Abelio: švelnaus liūdno vaikino, auginančio seserį ir sekančio jai pasaką, galinčią sujaudinti iki ašarų. O jei ta pasaka visai ne pasaka – ilgainiui darosi nebeaišku, kur baigiasi Abelio vaizduotės žaismas ir kur prasideda rūsti tikrovė.

Knygos viršelis

J. Green, L. Myracle, M. Johnson „Tegul sninga“

Jubilė traukiniu keliauja pas senelius, o Džebas – pas merginą, kurią viliasi susigrąžinti. Tačiau pūga traukinį sustabdo gerokai anksčiau, nei jaunuoliai tikėjosi. Nuklampojusių per pusnis iki artimiausios kavinės, jų laukia kai kas, apie ką jie kol kas nė nenumano. Pakviesti su kuriozišku rūpesčiu susidūrusio bičiulio, į tą pačią kavinę išsiruošia ir trys geriausi draugai – Džei Pi, Grafė ir Tobinas. Tačiau žygis bus ilgesnis, nei jie tikėjosi, o kelio gale nutiks tai, ką drąsiai bus galima pavadinti kalėdiniu stebuklu.

KNYGOS MAŽIESIEMS

Knygos viršelis

„Žiemos išdaigos“

Eilėraščių ir pasakų rinktinė „Žiemos išdaigos“ kviečia mažuosius skaitytojus ir jų tėvelius į tikrą žiemos šventę. Čia – džiaugsmu trykštančios žiemos šėlionės, skarotomis eglutėmis ir ką tik iškritusiu sniegu kvepiantys Kosto Kubilinsko, Salomėjos Nėries ir kitų poetų eilėraščiai, pasakos apie uodegą prišalusį vilką ir gudruolę laputę, apie miško žvėris, šokančius senelio pamestoje pirštinėje ir išdykėlį zuikį, besišaipantį iš šalčio.

Toliau sąraše pateikiamos „Vyturio“ bibliotekoje esančios el. knygos. Norint jas skaityti, reikia užsiregistruoti ir susikurti savo paskyrą. Plačiau › 

Knygos viršelis

D. Čiurlionytė „Kalėdų senelių šalis“

Kalėdų pasaka, parašyta dar 1939 m. Knygelė iliustruota dailininkės Domicelės Tarabildaitės-Tarabildienės piešiniais. Danutės Čiurlionytės kūryba skaitytojus žavi pasakojimo lengvumu, sugebėjimu tikrovę paversti pasaka. Autorė gvildena vaiko charakterio formavimo, gamtos globos problemas, naudoja tautosakos motyvus.

Knygos viršelis

V. Žilinskaitė „Ledinė fėja“

Gražiausių autorės apsakymų vaikams rinktinė. Istorijose ir sielvartas, ir džiaugsmas, praradimai ir atradimai, vaikiški norai, verkiantys drambliukai, tėčiai iš oranžinių planetų ir dar daug visko. 

Knygos viršelis

V. Žilinskaitė „Kelionė į Tandadriką“

Išmonės ir nuotykių nestokojanti Vytautės Žilinskaitės apysaka nukelia į šaltą Naujųjų metų naktį. Vieniši, nuskriausti ir likimo valiai palikti žaislai gūdžiame miške atranda kosminį laivą, iš nesvetingos Žemės skraidinantį į žaislų planetą Tandadriką. Žaisliniai bičiuliai surizikuoja leistis į kelionę, tačiau nė vienas nenutuokia, kad čia jiems teks patirti ne vieną išbandymą, lemsiantį tolesnę draugystę.

Knygos viršelis

B. Vilimaitė „Čiuožyklos muzika“

Bitė Vilimaitė – lakoniško kūrinio meistrė, mažytėje estetinėje formoje sutelkusi didelį meninės informacijos kiekį. Visoje kūryboje pasakotoja yra itin arti savo personažų, kuriems stinga šilumos, meilės, dėmesio, ji ypač atidi mažų ir paaugusių vaikų, suirusios šeimos problemoms. Šioje mažosios prozos knygoje – apsakymai, skirti jaunesniam ir vidutiniam mokykliniam amžiui.

Knygos viršelis

M. Mapes Dodge „Sidabrinės pačiūžos“

Tai istorija apie vargšus vaikus Hansą ir Grytę. Pasakojimo veiksmas vyksta Olandijoje. Istorijoje rutuliojamas socialines ir buitines idėjas rašytoja perteikia per neįprastai spalvingai piešiamą gamtos paveikslą.

Knygos viršelis

Broliai Grimmai „Vaikų ir namų pasakos“

Broliai Jakobas ir Vilhelmas Grimai užrašė ir pirmieji supažindino skaitytoją su daugybe pasakų, be kurių nūdienos pasaulio pasakų lobynas būtų sunkiai įsivaizduojamas. Tai pirmasis šių visame pasaulyje labiausiai skaitomų pasakų tomas – 200 pasakų ir 10 vaikų legendų.

Knygos viršelis

Ch. Dickens „Varpai“

Remdamasis anglų folkloro fantastika, rašytojas perkelia savo apysakų veiksmą į XIX a. anglų didmiesčio gyvenimą. Charlesas Dickensas meistriškai derina išmonę su tikrove, humorą su liūdesiu ir grauduliu, sukurdamas sentimentalios fantastinės apysakos žanrą. Šios istorijos veiksmo laikas – metų pabaigos didžiosios šventės – Kalėdos ir Naujieji metai, kai svarbios tampa moralinės vertybės: gerumas, dosnumas, pagalba tiems, kuriems jos labiausiai reikia.