Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. balandžio 19 d.

23-iosios Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės – „Kartu įveikiant krizes“ – programa ir renginiai Nacionalinėje bibliotekoje

Kaip ir kasmet, balandžio 23–29 d. visose šalies bibliotekose vyks Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė. Bibliotekininkai kviečiami dalyvauti profesinėse iniciatyvose, o skaitytojai – kultūros renginiuose visose bibliotekose. 

Šių metų Lietuvos bibliotekų savaitės tema skirta apibendrinti, kaip kelerius metus vykstančios įvairiausio pobūdžio krizinės situacijos paveikė bibliotekų bendruomenę. Ar pandemija, infodemija, informacinis triukšmas, karo ir kitos informacijos gausa, būdinga krizinėse situacijose, turėjo įtakos bibliotekų darbui, kaip į tai reagavo bendruomenės, besinaudojančios bibliotekų paslaugomis? Ar mes visi kartu ko nors išmokome ir tapome atsparesni?

Įvadinis Lietuvos bibliotekų savaitės renginys prasidės diena anksčiau, kai beveik 400 bibliotekininkų iš visos Lietuvos susitiks leistis į tradicinį žygį – šį kartą Kazlų Rūdoje. Lietuvos bibliotekininkai ir bibliotekų bičiuliai pėsčiomis įveiks 12 kilometrų, bendraus, susitiks su seniai matytais, susipažins su naujais kolegomis bei pasiruoš savaitės minėjimo renginiams.

Visą savaitę bibliotekininkai ir visi, kurie palaiko bibliotekas, kviečiami stebėti LRT transliuojamą žaidimą „Kas ir kodėl?“, kuriame dalyvaus pasiryžę savo jėgas išbandyti bibliotekų darbuotojai.

Balandžio 24 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės globėja Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen pasveikins visą bibliotekininkų bendruomenę, o kultūros ministras Simonas Kairys paskelbs geriausius 2022 metų bibliotekininkus – tradiciškai bus suteikti geriausių metų bibliotekininkų vardai ir įteiktos premijos bibliotekų specialistams už reikšmingiausius darbus bibliotekų veikloje ir išskirtinius profesinius laimėjimus per praėjusius metus.

Kitą dieną bendruomenė susitiks Vilniaus universiteto bibliotekos Mokslinės komunikacijos ir informacijos centre vyksiančiame Lietuvos bibliotekininkų draugijos visuotiniame susirinkime ir tarptautinėje konferencijoje „Kartu įveikiant krizes“. Šių metų pranešimų raktiniai žodžiai – atsparumas ir dalyvavimas profesinių asociacijų veikloje. Pranešimus skaitys svečiai iš Ukrainos, Suomijos, Estijos ir Latvijos, bus pristatytos patirtys ir išmoktos pamokos.

„Šios kadencijos Lietuvos bibliotekininkų draugijos taryba buvo susidūrusi su išties sudėtingomis situacijomis, teko atstovauti bibliotekininkams sprendžiant klausimus, susijusius su bibliotekų veiklos ribojimais, naujų paslaugų kūrimu. Kita vertus, bibliotekininkų bendruomenė atsiskleidė savo kūrybiškumu ir išradingumu, draugijoje atsirado naujų tradicijų, pavyzdžiui, žygiai. Tikiuosi, kad naujoji išrinkta draugijos taryba tęs pradėtus darbus, kurs naujas iniciatyvas bei stiprins bibliotekininkų, kaip svarbių informacijos specialistų, prestižą“, – oficialiame pranešime pažymi Lietuvos bibliotekininkų draugijos, Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės pagrindinės organizatorės, pirmininkė Jolita Steponaitienė.

Kviečiame susipažinti, kokie Lietuvos bibliotekų savaitės renginiai vyks Nacionalinėje bibliotekoje.

Renginių programa:

Balandžio 24 d. 14 val. atrijuje ir Renginių erdvėje vyks Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės atidarymas ir geriausių bibliotekininkų apdovanojimai. Šventė bus transliuojama tiesiogiai Nacionalinės bibliotekos „YouTube“ kanale.

Balandžio 24 d. 18 val. kviečiame į psichologės Eglės Lukinaitės-Vaičiurgienės knygos „Dviejų vaikų mama“ pristatymą ir diskusiją „Motinystės pavasaris. Apie ką kalbame, o apie ką vis dar tylime?“

Balandžio 25 d. 17 val. vyks meno edukacija „Iliustracija, kaip teksto įspūdis. Aritminės atmosferos ir erdvės“, skirta literatūros įkvėptoms iliustracijoms kurti. 

Balandžio 25 d. 17.30 val. vyks Vytauto Didžiojo universiteto profesorės dr. Mildos Ališauskienės monografijos „Religinės mažumos, visuomenė ir valstybė šiuolaikinėje Lietuvoje“ pristatymas.

Balandžio 25 d. užbaigiame lietuvių kino operatoriaus Audriaus Kemežio (1973–2018) filmų retrospektyvą. Ją baigsime su Tomo Vengrio vaidybine juosta „Gimtinė“ (2019). Tai vienas paskutinių A. Kemežio nufilmuotų darbų. Retrospektyva lydi Nacionalinės bibliotekos V a. atrijuje iki gegužės 11 d. eksponuojamą parodą „Kadro metafizika. Audriaus Kemežio fotografijų retrospektyva“. 

Balandžio 25 d. 18 val. vyks pokalbis apie šiuolaikinės prancūzų poezijos antologiją „Šokantis mistralis“ ir jos kontekstus. Į platesnę pažintį su šių dienų prancūzų poezijos įvairove, jos bruožais drauge su skaitytojais leisis poetas, vertėjas, literatūros ir meno kritikas Dainius Gintalas ir poetė, vertėja, literatūros kritikė Dovilė Kuzminskaitė.

Balandžio 26 d. 13 val. kviečiame į istoriko Zigmo Vitkaus knygos „Akimirka apsispręsti“ sutiktuves.

Balandžio 26 d. 17.30 val. kviečiame į diskusiją „Kodėl tėvų įgalinimas svarbus?“. Renginyje bus pristatytas Tarptautinio į tėvus orientuotų studijų ir tyrimų tinklo (angl. International Parent Centered Network, IPCN) parengtas ir išleistas straipsnių rinkinys „Reimagining Parenthood in Diverse Contexts: A handbook of parent-centred approaches“ („Svarstymai apie tėvystę įvairiuose kontekstuose: į tėvus orientuotų požiūrių vadovas“) ir tinklo interneto svetainė.

Balandžio 26 d. 18 val. maloniai kviečiame į Lietuvos religijotyrininkų draugijos viešą paskaitą „Tyrumo kelias: žvilgsnis į džainizmo religiją“ (lektorius prof. Audrius Beinorius, Vilniaus universiteto Indijos tyrimų centras).

Balandžio 27 d. 18 val. kviečiame į pokalbį apie Nobelio literatūros premijos laureatės Olgos Tokarczuk istorinį romaną „Jokūbo knygos“. Renginyje dalyvaus knygos vertėjas Vyturys Jarutis, leidėjas Saulius Repečka, religijotyrininkė dr. Aušra Pažėraitė. Pašnekesį moderuos dr. Lara Lempertienė.

Apie edukacijas ir kitas lavinamąsias veiklas vaikams galima sužinoti čia.

Gerų įspūdžių ir smagių atradimų lankantis 23-iosios Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės renginiuose!