Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Spalis. Paminėk skaitydamas!

Kiekvieną mėnesį būna ypatingų datų: vienos mums puikiai žinomos – tai didžiosios šventės, kitos dienos būna dedikuotos kokiai nors įdomiai, prasmingai temai, tačiau žinomos mažiau. Spalį kviečiame Pasaulinę muzikos dieną minėti su knygomis apie muziką, garsiausius kompozitorius, jų kūrinius ir muzikos svarbą. Pasaulinę pašto dieną pasitikime ne tik rašydami laiškus draugams, bet ir skaitydami puikias istorijas, susijusias su laiškais. O Tarptautinės virėjų dienos proga panirkime su mažyliais į istorijas apie maistą – gal jose netgi rasite puikių skanėstų receptų?

Spalio 1 d. Pasaulinė muzikos diena

  • Geoffroy de Pennart. „Muzikalioji karvė Sofija“

„Muzikalioji karvė Sofija“ – tai ne tik smagi istorija apie karvę muzikantę, bet ir įkvepiantis bei motyvuojantis pasakojimas visiems, turintiems svajonių, tačiau kartais pritrūkstantiems ryžto ir atkaklumo.

Sofija yra žavinga karvutė, kuri pritardama sau pianinu mėgsta dainuoti. Kiekvieną vakarą daugybė žmonių susirenka paklausyti jos nuostabaus koncerto. Vieną dieną Sofija nugirsta apie rengiamą muzikinį konkursą…

Konkursas vyks vos po kelių dienų dideliame mieste. Sofija dar niekada nebuvo išvykusi iš savo kaimo, bet argi tai svarbu! Apsvaigusi nuo meilės muzikai, karvutė šoka į pirmą traukinį. Ji pasiryžusi prisijungti prie orkestro ir dalyvauti konkurse. Tačiau netrukus Sofija supras, kad talentas kartais yra kliūtis, o ne dovana… Kaip seksis karvutei Sofijai rasti orkestrą? Kokie nuotykiai ir netikėti iššūkiai jos laukia didžiuliame niekada nematytame mieste? Kaip su muzika susijęs kūno svoris, ūgis, plaukų spalva, ragai ir elegancija?

„Muzikalioji karvė Sofija“ – smagi optimistinė istorija, kuri baigiasi garsiais aplodismentais. Tai puiki proga skaitant su vaikais iškelti klausimus ir padiskutuoti apie muziką, muzikos instrumentus, draugystę, žmonių vertinimą, patyčias, nesėkmes ir atkaklumą.

Vaikams nuo 3 metų. 36 p. Iš prancūzų k. vertė Aurelija Kaušaitė, Radvilė Skrinskaitė, Eglė Genytė.

  • Violeta Palčinskaitė. „Stebuklingoji Mocarto fleita“

Taminas ir vėl užgrojo stebuklingąja fleita.

Krioklio vanduo, kuris iš pradžių putodamas vertėsi jiems per galvas, pasidarė tik mažas ramus ežerėlis, maloniai ir vėsiai gaivinantis pavargusias jų kojas.

Ši fleita ne tik tramdo stichijas, drauge ji nuramina laukinius žvėris, saugo princą Taminą ir princesę Paminą, kai jiems tenka įveikti kliūtis, trukdančias įsimylėjėliams būti drauge. Tereikia pradėti groti.

Girdite? Skamba Mozartas...

Parašyti šią pasaką V. Palčinskaitę įkvėpė viena gražiausių W. A. Mozarto operų „Užburtoji fleita“. Meistriška operos libreto interpretacija kupina simbolių, metaforų, slaptų kodų. Knyga moko pažinti žmogaus jausmus bei silpnybes ir kviečia gėrėtis papildančia tekstą genialiojo austrų kompozitoriaus muzika (atsisiuntus išmaniųjų įrenginių programėlę).

Knygoje ieškokite 20 iliustracijų su smuiko raktais. Nukreipę įrenginio kamerą virš iliustracijų su smuiko raktu, išgirsite W. A. Mozarto operos „Užburtoji fleita“ fragmentus iš Kauno muzikinio teatro spektaklio „Mažoji burtų fleita“.

Vaikams nuo 6  metų. 112 p.

  • Gayle Forman. „Jei pasilikčiau“

Ta diena prasidėjo kaip visos... Ir per akimirką pasikeitė negrįžtamai...

Taip nutiko Mijai.

Dar prieš kelias minutes ji drauge su tėčiu, mama ir broliuku Tedžiu važiavo šeimos automobiliu. O dabar Mija susivokia žiūrinti į sunkiai sužalotą savo kūną.

Septyniolikmetė neįsivaizdavo gyvenimo be muzikos ir vaikino vardu Adamas. Ji – talentinga ir gabi, galėjo pasirinkti tokį gyvenimą, apie kokį svajojo.

Tačiau dabar jos pasirinkimas tik vienas – pabusti iš komos ar ne.

Regėdama save iš šalies, ligoninės palatoje Mija prisimena tai, kas svarbiausia jos gyvenime: smagius šeimos nutikimus, svajones, meilę, viską, ką ji turėjo, ir viską, ko gali netekti. Todėl Mija negali pasitraukti iš gyvenimo. Ji turi dėl ko kovoti.

Jaunimui nuo 14 metų. 224 p. Iš anglų k. vertė Dalia Zaikauskaitė.

 

Spalio 9 d.  Pasaulinė pašto diena

  • Selemonas Paltanavičius. „Labas, kaip gyveni? 14 laiškų iš girios“

Selemonas Paltinavičius yra ne tik gamtininkas, fotografas, rašytojas, bet ir tikras paukščių, žvėrelių ir vabzdžių bičiulis. Laiškus jam rašo genys, kiškis, lapinas, rupūžius, citrinukas ir net pats vilkas!

Kas sveikinasi iš pušies viršūnės? Kas galvoja apie sliekus ir architektūrą? Kieno namai didžiausi visoje girioje ir kas laiške privėlė klaidų?.. Perskaitykite šią knygelę patys ir viską sužinosite.

Vaikams nuo 6 metų. 104 p.

  • Dovilė Zavedskaitė, Patricija Bliuj-Stodulska. „Paštininkas ir serbentai“

„Paštininkas ir serbentai“ – tai knyga-pokštas. Kai prakiūra vamzdis, nebėra vandens. Kai nėra vandens, nebėra gyvenimo. Kol tėtis liūdi dėl prarasto gyvenimo, sūnus rašo laiškus Nieko Nežinau gatvėje įsikūrusiai Santechnikų tarnybai. Ši siuntinėja atvirukus atgal, o vandens kaip nėra, taip nėra.

Prakiurusio vamzdžio katastrofa, arba mūsų tobulas gebėjimas iš musės padaryti dramblį šioje knygoje tampa atspirtimi nonsenso estetikai, šviesiai tekstinei ir vizualinei ironijai. Tačiau svarbiausia tema – vaiko pastanga sutvarkyti pasaulį.

Vaikams nuo 6 metų. 48 p.

  • Ignė Zarambaitė. „Emilio laiškas“

Vieno miestelio paštas veikia geriau nei visi kiti. Jame nedingsta siuntiniai, o laiškai visuomet laiku pasiekia adresatus. Jei kas pasakytų, kad tas paštas stebuklingas, būtų beveik teisus. Čia darbuojasi slapti paštininkai – Berta Ilgauodegė ir Liudvikas Šlaputis. Kasnakt jie išlenda iš savo urvelio ir kimba į darbus: rūšiuoja laiškus, dėlioja juos į tvarkingas krūveles, užklijuoja atplyšusius vokus... Pala, sakysit, o kodėl jie dirba tik naktį ir gyvena urve?

Paštininkai Berta ir Liudvikas yra... pelės! Ir netgi labai smalsios pelės – kartais nesusituri, ima ir perskaito vieną kitą laišką. Taip sužino, kad Emilis jaučiasi vienišas, jau ne pirmus metus rašo Kalėdų Seneliui prašydamas draugo. Kalėdų Senelis tokio didelio noro išpildyti negali, tad peliukai nusprendžia patys padėti berniukui. Juk visiems reikia draugų. Ne tik prieš Kalėdas!

Vaikams nuo 7 metų. 64 p.

 

Spalio 20 d. Tarptautinė virėjų diena

  • Lu Fraser, Mark McKinley. „Kaip vikingas šalmus iškeitė į pyragus“

Pašėlusiai linksma paveikslėlių knyga ir miela istorija apie tai, kad geriausia – būti savimi.

                      Gvildas kitoks nei visi vikingai. Jam nesiseka nei mojuoti kardu, nei nardyti lediniuose ežerų vandenyse. Bet vienas dalykas jam tikrai PATINKA...

Tai – KEPTI PYRAGUS!

Išaušus Vikingų sporto dienai, Gvildui atrodo, kad užgriuvo tikrų tikriausia katastrofa. Ar pomėgis kepti pyragus gali IŠGELBĖTI GVILDĄ?

Vaikams nuo 2 metų. 32 p. Iš  anglų k. vertė Reda Puodžiukė.

  • Simon Philip, Lucia Gaggiotti. „Labai noriu torčiuko“

Kaip atsispirti nepaprastai gardžiam torčiukui? Viena maža mergytė netrukus patirs, kaip tai sunku. Gal net neįmanoma!

Mama iškepė nuostabų tortą ir paliko raštelį su prašymu jo neliesti. Ar gali būti didesnis išbandymas smaližei mergaitei? Šmaikšti britų autoriaus Simono Philipo knygelė su mielomis Londone gyvenančios italų dailininkės Lucios Gaggiotti iliustracijomis pradžiugins ir pačius mažiausius skaitytojus, ir jų tėvelius. Juk torčiuko vienodai nori ir dideli, ir maži! Kad svajoti apie gardumynus būtų dar smagiau, knygos gale yra ir šokoladinio torto receptas.

Vaikams nuo 3 metų. 38 p. Iš anglų k. vertė Viktorija Uzėlaitė.

  • Māra Viška, Uldis Daugaviņš, Mārtiņš Sirmais. „Baltasis lokiukas: pasakų knyga vaikams apie maisto gaminimą“

Baltojo lokiuko kojos netyčia įšąla į ledo lytį ir jis leidžiasi į kvapą gniaužiančią ir seilę varvinti verčiančią kelionę. Virš bedugnių skraido traukiniai, iš dangaus krinta dangiška mana, vandenyno verpete sukasi sala, pasitaiko ir akių ant pagaliukų!

Keliaudamas ir patirdamas neįtikėtinų nuotykių lokiukas išmoksta naujų receptų, o grįžęs į Lokiškes tampa baltuoju virėju.

Ši pasakų knyga tiek vaikams, tiek tėvams žada nuotykių ir virtuvėje. Ją perskaitęs ne vienas pradės gaminti valgį kaip tikras baltasis lokys!

Vaikams nuo 4 metų. 40 p. Iš latvių k. vertė Veronika Adamonytė.