Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Lietuvių liaudies pasakos ukrainiečių vaikams

Pasakos – vienas populiariausių tautosakos žanrų, plačiai pasklidęs pasaulyje įvairiomis formomis. Tėvai jas seka vaikams nuo mažų dienų prieš miegą. Literatūra – puikus būdas perduoti sukauptą išmintį. Šimtmečiais perpasakojamos, pasakos keitėsi, taikėsi prie pasaulio. Šiandien jos keliauja ne tik iš lūpų į lūpas – pasiekia mus ir garso ar vaizdo įrašais. Laikas, praleistas su vaiku skaitant pasakas, ne tik malonus, bet ir naudingas: pasakos teigiamai veikia vaiko emocinę būseną, kelia nuotaiką, leidžia patirti saugumą, meilę, nusiraminimą, skatina šeimos bendravimą, ugdo moralines vertybes. Klausydamiesi pasakų vaikai plečia žodyną, lavina atmintį ir dėmesį.

Nacionalinė biblioteka lankytojams rekomenduoja internetinę svetainę https://kazky.lt. Čia rasite lietuvių liaudies pasakų, išverstų į ukrainiečių kalbą – stebuklinių pasakų apie nepaprastus nutikimus, ypatingus žmogaus gebėjimus („Gudrus kalvis“, „Talentas ir vargas“), istorijų apie gyvūnus („Vilkas ir siuvėjas“, „Lapė, strazdas ir varna“, „Kaip vilkas su šunim draugavo“), pamokančią pasaką („Kaip žąsį dalino“). Istorijas papildo naujos spalvingos iliustracijos.

Svetainėje skelbiamos į ukrainiečių kalbą išverstos lietuvių liaudies pasakos iš1974 m. Kyjive išleistos knygos „Литовські народні казки“. Tekstus į gimtąją ukrainiečių kalbą vertė Lietuvoje gyvenusi Olga Gradauskienė (Kovalenko), ji yra išvertusi ir daugiau lietuvių literatūros kūrinių.

Projekto rengėjai teigia, jog šią iniciatyvą skiria nematerialiai paremti nuo karo Ukrainoje nukentėjusiems žmonėms, priverstiems palikti namus ir apsistoti Lietuvoje. „Šia svetaine kviečiame naudotis visus mėgstančius skaityti ir klausytis pasakų bei jas pasakoti. [...] Pasakos nesensta – jos aktualios visada, ypač kai norime vieni kitus geriau pažinti ir suprasti.“

Iniciatyvos rengėjai tikisi, jog svetainė bus įdomi ir naudinga Ukrainos bei Lietuvos pedagogams, vaikams bei jų tėveliams.

Prie iniciatyvos prisidėjo Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, „Vaikų žemė“, UAB „Dizi“, „Emideo“, Gradauskų šeima, dr. Jūratė Šlekonytė.