Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Iliustracija

PATS SAU knygrišys ir inicialinių raidžių dirbtuvės

Pasitelkiant knygos meninio apipavidalinimo objektus, moksleiviai supažindinami su knyga, kaip meno kūriniu, kuriam parengti reikia žinių, darbo ir įgūdžių, technologijų ir kūrybingumo. Moksleiviai išmoks vertinti knygą kaip meno objektą, ne vien kaip fizinį daiktą, kuriame galima ką nors perskaityti. Pasitelkiant įvairias technologijas, bus ugdomas mokinių kūrybiškumas – susipažinę su inicialinėmis raidėmis, knygrišyste, jie patys kurs, pasitelkdami vaizduotę, ką tik įgytas žinias, žvilgčiodami į geriausius pavyzdžius.

Rinktis galima iš žemiau pateiktų edukacijų:

PATS SAU knygrišys

Siūloma paslauga siekiama pradinių klasių mokinius supažindinti su Lietuvoje tik amatu laikoma sritimi – knygrišyste. Dirbtuvių aplinka, kurioje naujausios technologijos derinamos su jau šimtmetį kuriama istorija, puikiausiai tinka persikelti į XVI amžių, kai knygos į Lietuvą atkeliaudavo statinėse ir tik vietinių knygrišystės meistrų dėka įgaudavo knygos pavidalą. Šiuo užsiėmimu mokiniams siekiama parodyti, kad kiekviena knyga – tai ne vien tik ją parašiusio autoriaus nuopelnas, tai – komandinis darbas. Prie knygos kūrimo prisideda įvairiausių sričių specialistai, menininkai, mokslininkai bei rėmėjai. Tačiau viskas prasideda nuo idėjos ir jos suformulavimo. Būtent žymių autorių dienoraščiai, eskizai, asmeniniai laiškai ir užrašai – vertingiausias kiekvienos bibliotekos ar kolekcininko turtas. Ne veltui brangiausia pasaulyje knyga laikomas „Lesterio kodeksas“ – rankraštis su Leonardo da Vinci mokslinėmis pastabomis, brėžiniais ir komentarais. Šio užsiėmimo metu moksleiviai yra kviečiami pasigaminti savo asmeninę eskizavimo knygutę iš antrinių žaliavų.

Inicialinių raidžių dirbtuvės

Siūloma paslauga siekiama pradinių klasių mokinius supažindinti su vienu iš knygų meninio puošimo elementų – inicialine raide, tai paverčiant smagiu kūrybiniu užsiėmimu, kur susitinka tiek naujosios technologijos, tiek senosios puošybos technikos. Mokiniai sužinos apie senąją ir dabartinę knygų puošybą, pamatys įvairių skaitmeninių ir tikrų inicialinių raidžių pavyzdžių. Jie turės progą pasigaminti dekoratyvią inicialinę raidę. Užsiėmimo metu mokiniai sužinos apie knygų puošybą, naudotą simboliką, susipažins su šiuolaikinėmis technologijomis, lavins smulkiąją motoriką bei kūrybinius įgūdžius. Vaikams labai svarbu, kad žinios ir jų praktinis pritaikymas džiugintų, keltų teigiamas emocijas, kurios ir vėliau galėtų būti panaudojamos susidūrus su naujomis užduotimis.

Dalyvių amžius – pradinių klasių moksleiviai

Dalyvių skaičius – iki 25

Trukmė – 1 val. 

Užsiėmimai gali būti rengiami darbo dienomis 10 val. arba pagal susitarimą. Registracija ir papildoma informacija el. paštu: Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį., telefonu: (8 5) 239 8580.