Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Naujienos iliustracija

Mėnesio knyga – Mariaus Marcinkevičiaus, Linos Itagaki „Mergaitė su šautuvu. Istorija apie mergaitę partizanę“

Mėnesio knyga – kelrodė žvaigždė, padėsianti nepasiklysti tarp naujienų ir atrasti pačias geriausias. Kas mėnesį Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos vaikų literatūros specialistai rekomenduoja po naują aktualią ir meniškai vertingą knygą, nusipelniusią skaitytojų dėmesio.

Marius Marcinkevičius, Lina Itagaki. „Mergaitė su šautuvu. Istorija apie mergaitę partizanę“

Ką darytum, jei vieną dieną į tavo šeimos kiemą ateitų svetimi, lieptų visiems sėsti į vežimą ir išvežtų kaži kur, tik tu vienas, gerai pasislėpęs, išsigelbėtum nuo niekšų? Išsigąstum, sustingtum, ieškotum pagalbos?

Pagrindinei knygos „Mergaitė su šautuvu“ veikėjai Magdei kaip tik taip ir nutinka. Ji gyvena XX a. viduryje, labai neramiais laikais. Vyksta Antrasis pasaulinis karas, Lietuvą užėmę sovietai vieną dieną jos šeimą ištremia į Sibirą. Magdė vienintelė, pasislėpusi šuns būdoje, išvengia tokio likimo.

Laimei, Magdė – drąsi ir sumani mergaitė. Nors ir baisu, ji žino, kad turi vykdyti tai, ką liepė tėtis – perduoti itin slaptą paketėlį seneliui. O ją, likusią vieną, suranda buvęs mokytojas, dabar tapęs partizanu, kovojančiu už Lietuvos laisvę. Jis parsiveda ją į slaptą bunkerį ir Magdė savo gebėjimais netrukus pelno visų bunkerio partizanų pagarbą. Dabar ir ji viena iš jų, tad jai teks patirti daug sunkių išbandymų...

Ši grafinė istorinė knyga kupina ir nuotykių, sunkių išbandymų, tekusių Magdei, ir jautrių momentų. Joje pasakojama apie visiems lietuviams svarbias laisvės kovas. Ir nors istorija apie Magdę – išgalvota, knygos autoriai rėmėsi istorine medžiaga apie laisvės kovas, taip pat ir buvusios partizanų ryšininkės papasakota istorija apie mergaitę, kurį laiką su partizanais gyvenusią bunkeryje.

Neabejojame, kad „Mergaitė su šautuvu“ padarys didelį įspūdį ir vyresniems vaikams, paaugliams, ir suaugusiesiems.

Vaikams nuo 8 m. 218 p. Išleido „Misteris Pinkmanas“.

Mėnesio knygą rekomenduoja Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus specialistai.