Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Kultūros paso edukacijos Nacionalinėje bibliotekoje

Kultūros paso programos edukacijos Nacionalinėje bibliotekoje.

Netikrų naujienų laboratorija

Netikrų naujienų ir žinučių laboratorija – tai edukacija gimnazijos klasėms. Jos dalyviai ne tik susipažins su manipuliacijos informacija formomis ir pavyzdžiais, sužinos apie priemones, kurias pasitelkus galima kovoti su dezinformacija, bet ir galės patys pabandyti falsifikuoti garso naujieną. Asmenins prisilietimas prie tokio pobūdžio veiklos pagilina suvokimą, kaip išties nesudėtinga falsifikuoti žinias. Todėl svarbu būti atsargiems ir kritiškai vertinti gaunamą informaciją. Klasės mokiniai pasidalins į nedideles komandas, kurs savo žinutes aktualiomis temomis, įrašys jas akustinėje būdelėje, po to bandys falsifikuoti (pakeisti prasmę) vienos iš komandų žinutę, taip suprasdami patys ir parodydami kitiems, kad nuo informacijos falsifikavimo niekas nėra apsaugotas, o netikroms žinutėms kurti nereikia net aukštųjų technologijų. Renginio dalyviai naudosis Lietuvos nacionalinės bibliotekos Medijų dirbtuvių patalpomis, technika ir technologijomis, išbandys garso diktorių, garso įrašų montuotojų, informacijos detektyvų vaidmenis.

Dalyvių amžius – 9–12 klasių moksleiviai
Dalyvių skaičius – derinamas individualiai registracijos metu
Trukmė – 2 val.
Kaina – 2 Eur mokiniui 

Vizualios interpretacijos trimatėje erdvėje

Kviečiame mokinius aktyviai dalyvauti tarpdisciplininėje pamokoje, parengtoje sujungiant skaitmenines technologijas ir socialinius mokslus (literatūrinius kūrinius arba istorinių laikotarpių situacijas ir pan.). Susiskirstę komandomis ir naudodamiesi suskaitmenintu Lietuvos nacionalinės bibliotekos archyvo, europeana.eu ir kitu autorių teisėmis neapribotu turiniu, mokiniai fizinio arba skaitmeninio koliažo principu kurs laikotarpį atspindinčias mizanscenas (trimačius atvaizdus). Kūrybinio proceso metu bus lavinamas jų sąmoningumas ir kritinis mąstymas, mokiniai geriau supras istorinį situacijos kontekstą, mintis ir idėjas, gebės geriau tarpusavyje susieti įvairius to meto ekonominius, istorinius, politinius ir kultūrinius faktus. Edukacijoje taikomi socialinių mokslų disciplinoms būdingi metodai, kai svarbu suvokti ir pažinti sociokultūrinę situaciją. 

Dalyvių amžius – 10–12 klasių moksleiviai
Dalyvių skaičius – derinamas individualiai registracijos metu
Trukmė – 2 val.
Kaina – 2 Eur mokiniui 

Asmeninių inicialinių raidžių dirbtuvės

Asmeninių inicialinių raidžių dirbtuvės – smagi ir įtrauki edukacija moksleiviams, kurioje jie ne tik susipažįsta su senųjų ir šiuolaikinių knygų puošyba bei naujomis technologijomis bet ir susikuria sau asmeninę inicialinę raidę – magnetuką. Užsiėmimo metu klausysime, spėliosime, ieškosime, juoksimės, piešime ir klijuosime. Susipažinsime su lipnių plėvelių pjaustykle, megsime ryšį su knyga ir kiekvienas išsinešime po kūrinėlį. Užsiėmimai vyks Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos kūrybinėse dirbtuvėse PATS SAU, kuriose gausu įvairiausių medžiagų ir įrankių kūrybinių polėkių įgyvendinimui. Taigi vizitas į edukaciją kartu bus ir galimybė praplėsti suvokimą ir žinias, kaip funkcionuoja ir kokias paslaugas teikia biblioteka. 
Dalyvių amžius – 1–2 klasių moksleiviai 
Dalyvių skaičius – iki 25 
Trukmė – 1 val. 
Daugiau informacijos ir registracija

„Dratinis“ herojus – lėlininko S. Ušinsko kūrybos motyvais

„Dratinis“ herojus – tai smagus užsiėmimas ne tik supažindinantis vaikus su lėlių teatro aktoriais, marionetėmis ir įžymiu jų kūrėju Stasio Ušinsku, bet ir sudarantis galimybę kiekvienam moksleiviui susikurti savo „dratinį“ (vielinį) herojų. Užsiėmimu metu kalbėsime apie tai, kaip veikia marionetės, o papildytos realybės pagalba net pamatysime iš ko padarytos unikalios S. Ušinsko marionetės. Aiškinsimės kad yra aktoriaus kostiumas ir kuo jis svarbus. Išrinksime savo „dratinio“ herojaus kostiumo spalvas ir patys jį susisuksime. Užsiėmimo pabaigoje net pabandysime suvaidinti trumpą spektakliuką. Užsiėmimas vyks Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekos kūrybinėse dirbtuvėse PATS SAU, kuriose gausu įvairiausių medžiagų ir įrankių kūrybinių polėkių įgyvendinimui. Taigi vizitas į edukaciją kartu bus ir galimybė praplėsti suvokimą ir žinias, kaip funkcionuoja ir kokias paslaugas teikia biblioteka. 
Dalyvių amžius – 3–4 klasių moksleiviai 
Dalyvių skaičius – iki 25 
Trukmė – 1 val. 20 min.
Daugiau informacijos ir registracija 

Atrakink Vilnių

„Atrakink Vilnių“ – tai smagus ir įtraukus užsiėmimas apie draugišką miestą, miestiečius ir jo svečius. Komunikuodami tarpusavyje kūrybiniame procese moksleiviai dalinsis savo įžvalgomis ir idėjomis, kaip jie mato Vilnių, koks jų santykis su šiuo miestu. Koks galėtų būti Vilniaus simbolinis raktas? Ką jis atrakintų? Iš užsiėmimo moksleiviai išsineš ne tik geras emocijas, pažintį su kūrybinėmis dirbtuvėmis PATS SAU, bet ir savo susikurtą darbelį - Vilniaus raktą. Šis raktas bus sukurtas panaudojant įdomias technologijas ir medžiagas - veltinį, šiluminį presą, termo plėveles ir kniediklį. Užsiėmimo pabaigoje pristatydami savo darbelius moksleiviai taip pat reflektuos ir mokysis išsakyti savo mintis. 
Dalyvių amžius – 3–4 klasių moksleiviai 
Dalyvių skaičius – iki 25 
Trukmė – 1 val. 
Daugiau informacijos ir registracija

LEGO robotų iššūkis

LEGO robotų iššūkis - vyks Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje, joje esančiose dirbtuvėse PATS SAU. Tai labai įtraukianti ir mėgstama veikla, mūsų tikslas, pakviesti kuo daugiau moksleivių patirti ir išbandyti šį užsiėmimą. Pasiskirstę į grupes moksleiviai įveiks jiems iškeltas kūrybines užduotis naudodami LEGO Mindstorms robotikos rinkinius. Priklausomai nuo dalyvių amžiaus ir gebėjimų bus parinkti iššūkiai: sukonstruoti ir užprogramuoti robotą galintį įveikti parengtą kliūčių ruožą, įveikti labirintą, užkopti į sienelę, nustumti tam tikrą objektą. Dalyviai praplės savo kultūrinį akiratį, pagilins skaitmeninio raštingumo pagrindus ir smagiai praleis laiką. 
Dalyvių amžius – 5–8 klasių moksleiviai 
Dalyvių skaičius – iki 25 
Trukmė – 2 val.
Daugiau informacijos ir registracija

Kūrybinės skrebinimo dirbtuvės „Aš Vilniuje“

Kūrybinės skrebinimo dirbtuvės „Aš Vilniuje“ – įtrauki ir kūrybingumo kupina edukacija moksleiviams, kurioje sudaromos galimybės grožėtis įvairiomis Lietuvos sostinės Vilniaus nuotraukomis ir susikurti sau skrebuką – meniškai dekoruotą nuotraukų kompoziciją. Užsiėmimo metu moksleiviai susipažindinami su Skrebinimo technika ir imasi asmeninės iniciatyvos kurti skrebuką, kurią vėliau nešis į savo namus ar mokyklas. Pagrindiniai užsiėmimo objektai – skirtingą miesto veidą atspindinti ir paties moksleivio nuotrauka. Taip pat į pagalbą pasitelkiamas įvairių spalvų ir tekstūrų popierius, lipdukai, audinių skiautės, antspaudai ir kitos smulkios detalės, kurių dėka meniškai įrėminamos nuotraukos. Užsiėmimai vyks Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos kūrybinėse dirbtuvėse PATS SAU, kuriose gausu įvairiausių medžiagų ir įrankių kūrybinių polėkių įgyvendinimui. Taigi vizitas į edukaciją kartu bus ir galimybė praplėsti suvokimą ir žinias, kaip funkcionuoja ir kokias paslaugas teikia biblioteka. 
Dalyvių amžius – 7–8 klasių moksleiviai 
Dalyvių skaičius – iki 25 
Trukmė – 1 val. 30 min. 
Daugiau informacijos ir registracija

„Pinhole“ fotografijos dirbtuvės

„Pinhole“ fotografijos dirbtuvės – tai galimybė vyresnių klasių moksleiviams susipažinti su Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka ir joje esančiomis Medijų dirbtuvėmis. Pasiskirstę į grupeles moksleiviai patys sukonstruos „pinhole“ fotografijos kamerą, kurią sudaro šviesos nepraleidžianti dėžutė ir kruopščiai išdurta skylutė. Naudodami kamerą fotografuos savo pasirinktus objektus ir ryškins nuotraukas Medijų dirbtuvių foto laboratorijoje. Moksleiviai nuotraukas nuskenuos fotografijų skeneriu ir retušuos kompiuteriu naudodami nuotraukų redagavimo programa. Dalyviai susipažins su “pinhole” fotografijos istorija praplės savo kultūrinį akiratį, pagilins skaitmeninio raštingumo įgūdžius ir smagiai praleis laiką. 
Dalyvių amžius – 9–12 klasių moksleiviai 
Dalyvių skaičius – iki 20 
Trukmė – 2 val. 
Daugiau informacijos ir registracija

Patyriminis teatralizuotas knygos skaitymas

Ar įmanoma prisiliesti prie kūrinio? Mes manome, kad taip! Kviečiame 6 – 9 m. vaikus tai padaryti edukacijoje „Patyriminis teatralizuotas knygos skaitymas“. Edukacija skirta vaikų grupėms, jos metu dalyviams pristatoma knyga,  jos autorius, perskaitomas  ir aptariamas kūrinys. Dalyviai trumpai supažindinami su edukacijoje naudojamu rekvizitu, pasirinkta lėlių teatro rūšimi (šešėlių teatras, pirštininės, lazdelinės lėlės arba objektai), valdymo technika. Edukatorius garsiai skaito kūrinį, o dalyviai vaidina ir/arba kuria garsinius, šviesos ar kitokius efektus.  Knygos inscenizavimas ilgam palieka įspūdį ir praturtina bei išplečia tekstą, padeda juo pasimėgauti skaitymo sunkumų turintiems vaikams. 
Dalyvių amžius – 6-9 metų vaikai 
Dalyvių skaičius – iki 24
Trukmė – 60 min. 
Kaina –  3 eur. mokiniui 
Daugiau informacijos ir registracija 

Kuriame istorijas

Edukacijos metu dalyviai susipažins su bežodėmis knygomis ir praktiškai išbandys istorijų pasakojimo metodus. Istorijų pasakojimas – neatsiejama kultūros dalis. Tai būdas dalintis patirtimis, išsaugoti savo istoriją ir suvokti mus supantį pasaulį bei vieniems kitus. Pasakojimas žodžiu padeda kurti bendrystę grupėje, lavina kalbinius įgūdžius, žadina vaizduotę ir stiprina pasitikėjimą savimi. Bežodėse knygose istorija pasakojama per tam tikrą vaizdų seką nenaudojant teksto. Pastaruoju metu pastebėtas jų potencialas perteikiant istorijas daugiakalbėms bendruomenėms, vaikams su skaitymo sutrikimais ar tam tikrą negalią turintiems asmenims, jos tampa būdu užmegzti ryšį ir kolektyviai patirti pasakojimą, įveikiant kultūrinius ir kalbinius barjerus. Edukacijos metu dalyviams bus suteikta praktinė pagalba istorijų pasakojimo įgūdžių lavinime.
Dalyvių amžius – 1-4 klasių moksleiviai
Dalyvių skaičius – iki 25.
Trukmė – 1 val.
Kaina –  2 eur. mokiniui
Daugiau informacijos ir registracija

Kinas ir knyga (Nacionalinėje bibliotekoje)

Kinas ir literatūra – neatskiriamos, dažnai viena kitą papildančios meno šakos. Edukacijos „Kinas ir knyga“ tikslas yra supažindinti su kino ir literatūros tarpusavio sąsajomis, atskleisti ekranizuotų knygų ypatybes, programos dalyviams bus pateikiama ir praktinių užduočių. Edukacijoje analizuojami šie teksto ir vaizdo kūriniai: Kazio Borutos „Baltaragio malūnas“ ir ištraukos iš režisieriaus Arūno Žebriūno vaidybinio filmo „Velnio nuotaka“ (1973 m.), Jurgos Ivanauskaitės romanas „Miegančių drugelių tvirtovė“ ir režisierės Janinos Lapinskaitės vaidybinis filmas „Miegančių drugelių tvirtovė“ (2012 m.). Bus analizuojamas filmas apie dailininką ir kompozitorių Mikalojų Konstantiną Čiurlionį „Laiškai Sofijai“ (rež. Robert Mullan, 2013 m.), atliekama praktinė kūrybinė užduotis. Edukacija tiesiogiai papildo lietuvių literatūros pamokas pagal Bendrąsias programas. Parinkti analizės pavyzdžiai pagal mokykloms rekomenduojamą literatūros sąrašą, kurį sudarė Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyrius kartu su Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka. Kino ir literatūros raiška analizuojama remiantis vokiečių rašytoju, kultūros istoriku Gustavu Freytagu. Moksleiviai taip pat susipažins su bibliotekos teikiamomis paslaugomis, susijusiomis su kino ir audiovizualinio meno sklaida.
Dalyvių amžius – 10–11 klasių moksleiviai
Dalyvių skaičius – iki 30
Trukmė – 120 min.
Kaina – 5 Eur mokiniui
Daugiau informacijos ir registracija

„Kinas ir knyga“ (nuotolinė edukacija)

Kinas ir literatūra – neatskiriamos, dažnai viena kitą papildančios meno šakos. Edukacijos „Kinas ir knygas“ tikslas yra supažindinti su kino ir literatūros tarpusavio sąsajomis, atskleisti ekranizuotų knygų ypatybes, programos dalyviams bus pateikiama ir praktinių užduočių. Edukacijoje analizuojami šie teksto ir vaizdo kūriniai: Kazio Borutos „Baltaragio malūnas“ ir ištraukos iš režisieriaus Arūno Žebriūno vaidybinio filmo „Velnio nuotaka“ (1973 m.), Jurgos Ivanauskaitės romanas „Miegančių drugelių tvirtovė“ ir režisierės Janinos Lapinskaitės vaidybinis filmas „Miegančių drugelių tvirtovė“ (2012 m.). Bus analizuojamas filmas apie dailininką ir kompozitorių Mikalojų Konstantiną Čiurlionį „Laiškai Sofijai“ (rež. Robert Mullan, 2013 m.), atliekama praktinė kūrybinė užduotis. Edukacija tiesiogiai papildo lietuvių literatūros pamokas pagal Bendrąsias programas. Parinkti analizės pavyzdžiai pagal mokykloms rekomenduojamą literatūros sąrašą, kurį sudarė Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyrius kartu su Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka. Kino ir literatūros raiška analizuojama remiantis vokiečių rašytoju, kultūros istoriku Gustavu Freytagu. Moksleiviai taip pat susipažins su bibliotekos teikiamomis paslaugomis, susijusiomis su kino ir audiovizualinio meno sklaida.
Dalyvių amžius – 10–11 klasių moksleiviai
Dalyvių skaičius – iki 40
Trukmė – 120 min.
Kaina – 5 Eur mokiniui
Daugiau informacijos ir registracija