Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Naujienos iliustracija

Mėnesio tema – robotai

Kaip atrasti gerų ir įdomių knygų, kai jų tiek daug, kad išties lengva pasiklysti bibliotekos labirintuose? Kiekvieną mėnesį mūsų svetainėje bei feisbuko paskyroje rasite knygų rekomendacijas tam tikra tema ikimokyklinukams, pradinukams, jaunesniesiems ar vyresniesiems paaugliams. Siūlysime naujų ir senų knygų, prozos ir poezijos, lietuvių ir užsienio autorių.

Gruodžio mėnesio tema – robotai

Martin Widmark, Emilia Dzubak „Robotukas“

Ar kada pasvajojai, kaip būtų puiku turėti robotuką, kuris už tave atliktų visus sunkius ir nemalonius darbus? Na, pavyzdžiui, sutvarkytų kambarį, o paskui paruoštų ir atneštų ką nors skanaus užkąsti. Ir dar kryžiažodžius padėtų spręsti!

Broliai Rutgeris ir Valteris taip ilgai troško tokio pagalbininko, kad ėmė ir jį sumeistravo. Ohoho, koks puikus robotukas pavyko – tas šaunuolis viską sugeba!

Bėda ta, kad naujasis įnamis kasdien darosi vis sumanesnis...

Vaikams nuo 4 m. 32 p. Iš švedų k. vertė Elžbieta Kmitaitė. Išleido „Nieko rimto“.

Vytautė Žilinskaitė „Robotas ir peteliškė“

Vytautė Žilinskaitė – viena reikšmingiausių ir įdomiausių lietuvių rašytojų. O jos apsakymų rinkinys „Robotas ir peteliškė“, pirmą kartą pasirodęs 1978 metais ir iliustruotas Stasio Eidrigevičiaus, sulaukė pakartotinio leidimo, o dalis apsakymų buvo įtraukti į kitas Žilinskaitės kūrybos rinktines. Apsakymų rinkinys yra skaitomas mokyklose ir itin vertinamas vaikų literatūros specialistų. Jis įtrauktas į reikšmingiausių lietuvių autorių knygų vaikams sąrašą „100 knygų vaikams ir Lietuvai“.

Alegoriškuose apsakymuose keliami egzistenciniai, filosofiniai klausimai. Bene garsiausias rinkinio kūrinys – „Robotas ir peteliškė“.

Vaikams nuo 9 m. 134 p. Išleido „Vyturys“.

Stanisław Lem „Robotų pasakos“

„Robotų pasakos" – unikalus kūrinys tiek lenkų, tiek pasaulio literatūroje. Mokslinė fantastika čia meistriškai jungiama su folkloro tradicija, socialine ironija ir satyra. 1964 m. išleista knyga kaip prozos vaikams kūrinys įtraukta į Lenkijos mokyklų literatūros programą. Ji išversta į anglų ir kitas pasaulio kalbas, kaip išmintingi tekstai yra skaitomi ir suaugusiųjų.

Šiandien „Robotų pasakos" interpretuojamos kaip daugiareikšmiai kūriniai, analizuojantys dabarties visuomenės būklę, totalitarinius režimus, socialinės elgsenos stereotipus. Sykiu tai vaikų vaizduotę žadinantys ir ugdantys futurologiniai pasakojimai, nuspėję daugybę šiandien paplitusių technologinių išradimų. Tai knyga, ne vieną vaikų kartą mokiusi svajoti ir savarankiškai mąstyti.

Lietuviškai „Robotų pasakos" pasirodo pirmą kartą. Jas iliustravo aštuoni lenkų dailininkai, pelnę apdovanojimų daugelyje tarptautinių iliustruotojų konkursų.

Vaikams nuo 10 m. 200 p. Iš lenkų k. vertė Viktoras Tamošiūnas. Išleido „Odilė“.

Knygas rekomenduoja Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus specialistai.