Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Naujienos iliustracija

Mėnesio tema – vaikai, kuriems reikia pagalbos

Kaip atrasti gerų ir įdomių knygų, kai jų tiek daug, kad išties lengva pasiklysti bibliotekos labirintuose? Kiekvieną mėnesį mūsų svetainėje ir feisbuko paskyroje rasite knygų rekomendacijas tam tikra tema ikimokyklinukams, pradinukams, jaunesniems ar vyresniems paaugliams. Siūlysime naujų ir senų knygų, prozos ir poezijos, lietuvių ir užsienio autorių.

Gudrun Mebs. „Sekmadienio vaikas“

Šią istoriją pasakojanti mergaitė gyvena vaikų namuose. Ji jaučiasi labai vieniša. Čia beveik visi vaikai turi globėjus, vadinamuosius sekmadienio tėvus, ir be galo jais didžiuojasi. Juk tai nuostabu – išvykos, vaišės, brangios dovanos ir visa kita… Mergaitės niekas nelanko, bet ji iš visos širdelės trokšta šitokios laimės. Tačiau, kai svajonės ima pildytis, pasirodo, kad viskas yra ne taip, kaip ji tikėjosi. Jauna rašytoja Ula negali suteikti gėrybių, kuriomis puikuojasi kiti iš sekmadienio tėvų sugrįžę vaikai. Ir apskritai, argi tokios būna tikros mamos? Vis dėlto šis tas pasikeičia, ir buvę nykūs sekmadieniai tampa panašūs į šiltus paltukus su daugybe kišenių, kimšte prikimštų įvairiausių džiaugsmų.

Vaikams nuo 8 metų. 168 p. Išleido „Gimtasis žodis“, iš vokiečių k. vertė Elena Zambacevičiūtė.

Portin, Anja. „Slaptas radijas“

Užburianti ir nepamirštama istorija apie draugystę.

Devynmetis Alfredas gyvena praktiškai vienas. Savo mamos berniukas nėra matęs nuo gimimo, o komandiruotėse užtrunkantis tėtis, rodos, kartais net neprisimena, kad Alfredas egzistuoja. Vieną naktį Alfredas nuseka paskui paslaptingą žmogystą, kuri pro paštui skirtas angas kartu su laikraščiais kaišioja ir kitokias gėrybes: obuolius, vilnones kojines, sumuštinius.

Pasirodo, kad toji ekscentriška žmogysta yra Amanda Lehtimaja. Ji turi ypatingą galią – jaučia vienišų ir nelaimingų vaikų atodūsius, todėl jiems kasnakt atneša nedidelių dovanėlių. Pas Amandą Alfredas randa seną radijo siųstuvą, kadaise sukonstruotą rusų fiziko A. S. Popovo. Berniukas, paragintas Amandos, ima kurti ir transliuoti slaptą naktinę radijo laidą užmirštiems vaikams.

Prasideda nepamirštamas nuotykis, kuris pakeičia Alfredo ir daugelio kitų vienišų vaikų gyvenimus.

Įtraukianti ir nuotaikinga, šilta ir švelniai juokinga istorija primena mylimiausių vaikų literatūros klasikų – Astridos Lindgren ir Roalio Dalio – knygas.

Vaikams nuo 9 metų. 188 p. Išleido „Alma littera“, iš suomių k. vertė Viltarė Urbaitė.

Kimberly Brubaker Bradley. „Kovos žodžiai“

Jau tada reikėjo susiprasti, ar ne? Reikėjo susiprasti, jog dalis pasakojimo – ne apie mane. Reikėjo susiprasti, kas nutiko Sukei. Vėliau suvokiau, kad apie tam tikrus dalykus kalbėti labai sudėtinga, nes niekas nenori klausytis.

Nenorėjau net aš.

Tai – pirmoji mano išmokta pamoka. Gal ir neatrodo, bet iš tiesų ji nepaprastai sunki.

Kartais, norint papasakoti savo istoriją, reikia labai daug drąsos.

Dainė žino, kad visada gali pasikliauti Suke. Ji – ne tik vyresnioji sesuo, bet ir rūpestinga vilkė, visuomet pasiryžusi ginti jaunėlę. Kai jų mamą uždarė į kalėjimą, Sukė buvo šalia Dainės. Kai mamos sugyventinis jas parsivežė namo, Sukė buvo šalia. Kai jis padarė kai ką tokio baisaus, kad abi mergaitės turėjo sprukti iš namų, Sukė taip pat buvo šalia. Vyresnioji sesuo gynė Dainę kaip vilkė. Bet Sukės nesaugojo niekas.

Tai jaudinanti istorija apie dviejų seserų draugystę ir negandas, kurių neturėtų patirti nė vienas vaikas. Tai pasakojimas apie tai, kaip pakilti, kad ir kas būtų nutikę, ir rasti savo kovos žodžius. Yra dalykų, apie kuriuos negalima tylėti. Apie juos reikia kalbėti garsiai.

Vaikams nuo 11 metų. 248 p. Išleido „Nieko rimto“, iš anglų kalbos vertė Miglė Šaltytė.

Knygas rekomenduoja Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus specialistai.