Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Mėnesio tema – nepaprasti sodai

Kaip atrasti gerų ir įdomių knygų, kai jų tiek daug, kad išties lengva pasiklysti bibliotekos labirintuose? Kiekvieną mėnesį mūsų svetainėje ir feisbuko paskyroje rasite knygų rekomendacijas tam tikra tema ikimokyklinukams, pradinukams, jaunesniems ar vyresniems paaugliams. Siūlysime naujų ir senų knygų, prozos ir poezijos, lietuvių ir užsienio autorių.

Gegužės mėnesio tema – nepaprasti sodai. Kviečiame skaityti.

Ewa Kołaczyńska. „S.O.D.A.S.“

Šioje knygoje papasakojama apie 42 įvairiausius skirtingų epochų viso pasaulio sodus ir parkus. Prie visų jų – originalūs pavadinimai, įkūrimo datos ir vietos. Juos visus sieja vienas dalykas – kiekvienas yra gyvas meno kūrinys, kuris, kitaip nei pastatas, paveikslas ir skulptūra, nuolat kinta ir stebina. Dygsta, auga, žydi, noksta, linguoja vėjyje, linksta nuo lietaus lašų ir užmiega po sniegu. Kuria magišką formų, kvapų ir spalvų pasaulį – taip, kaip ir mus supanti gamta!

Vaikams ir jaunimui nuo 5 metų. 168 p., vertė Irena Aleksaitė.

Frances Hodgson Burnett. „Paslaptingas sodas“

„Paslaptingas sodas“ – vaikų klasika, kurią privalo perskaityti kiekvienas. Rašytoja Frances Hodgson Burnett sukūrė nepakartojamą istoriją apie dešimtmetę Merę, kuri auga dėdės dvare ir sielos žaizdas gydo atgaivindama apleistą sodą.

„Paslaptingas sodas“ – romanas vaikams, kuris išverstas į daugybę pasaulio kalbų, taip pat ne kartą ekranizuotas. Jūsų rankose – nepaprasto grožio kūrinys, sukurtas remiantis Frances Hodgson Burnett istorija.

Merė Lenks – mergaitė, parsiųsta iš Indijos į Angliją. Merė nemylima, be to, ir našlaitė, kuri apsigyvena niūriame dėdės dvare. Čia ji laiką leidžia klaidžiodama po daugybę koridorių ir sodų takelius. Netikėtai mergaitė atranda paslaptingą sodą, kuris slepiasi už uždarų vartų. Merė čia aptinka tikrą stebuklų pasaulį ir nepaprastų draugų.

Pagrindinė veikėja pasiryžta atnaujinti sodą, o darbas su augalais atgaivina sužeistą, jautrią sielą. Išsigydžiusi vidines bėdas pati, ji sugeba padėti ir kitiems.

Vaikams ir jaunimui nuo 7 metų. 288 p., vertė Vilija Vitkūnienė.

Philippa Pearce. „Tomo vidurnakčio parkas“

Nesenstanti vaikų literatūros klasika – mistiška ir paslaptinga istorija apie berniuką, nepaprastą parką ir neįprastus draugus. Ar visa tai egzistuoja iš tiesų, o gal tai tik Tomo fantazijos vaisius?

Tomą tėvai kelioms vasaros savaitėms išsiunčia pas tetą ir dėdę. Jis nusiteikia, kad tai bus ilgos ir nuobodžios dienos. Bet štai vidurnaktį atviromis akimis gulėdamas seno namo bute berniukas išgirsta, kaip pirmo aukšto hole valandas muša didžiulis švytuoklinis laikrodis.

Tomas tyliai išsmunka pro duris, nulipa žemyn ir patenka į nuostabų parką, sutinka naujų draugų, patiria nuotykių ir net stebuklų. Tačiau visi tvirtina, kad jokio parko prie namų iš tiesų nėra... Tad kaip yra iš tiesų?

Britų vaikų rašytojos Philippos Pearce (1920–2006) „Tomo vidurnakčio parkas“ – viena reikšmingiausių XX a. vidurio knygų jauniesiems skaitytojams. 1958 m. ji apdovanota Carnegie medaliu – svarbiausia kasmetine Didžiosios Britanijos vaikų ir jaunimo literatūros premija. O 2007-aisiais, minint šios premijos 70-metį, „Tomo vidurnakčio parkas“ įrašytas į geriausių apdovanotųjų knygų dešimtuką.

Vaikams ir jaunimui nuo 12 metų. 240 p., vertė Viltaras Alksnėnas.

Knygas rekomenduoja Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus specialistai.