Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Skaitymo iššūkis „Vasara su knyga“. Perskaityk biografinę knygą

Akcijos „Vasara su knyga“, kurią kasmet organizuoja Lietuvos apskričių ir savivaldybių viešosios bibliotekos ir Lietuvos aklųjų biblioteka, skaitymo iššūkis įsibėgėja. Norint įveikti trečią užduotį, reikia perskaityti biografinę knygą. Ši iššūkio užduotis kviečia iš arčiau susipažinti su iškiliomis, nusipelniusiomis, įdomiomis asmenybėmis ir jų istorijomis.

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus specialistai rekomenduoja knygų sąrašą šiai užduočiai atlikti.

Rekomendacijos vaikams 

1. Lina Mickutė, „Pasaka apie paskutinį Lietuvos princą“.  Knygoje mažiesiems skaitytojams pasakojama apie paskutinį Lietuvos princą Žygimantą Augustą, nerūpestingą jo vaikystę, karališkąsias pareigas suaugus ir tai, kaip valstybės likimą nulėmė netikėtai užgimusi meilė Barborai Radvilaitei. Šioje Linos Mickutės kurtoje ir Ievos Babilaitės iliustruotoje pasakoje atgyja senieji Lietuvos rūmai, jų gyventojai ir gražiausia meilės istorija.

2. Monika Vaicenavičienė, „Per balas link aušros. Pasakojimas apie daktaro Jono Basanavičiaus keliones ir darbus“. Smagioje pažintinėje rašytojos ir iliustruotojos Monikos Vaicenavičienės paveikslėlių knygoje pasakojama apie keliautoją, mokslininką ir tyrinėtoją, pasakininką daktarą Joną Basanavičių, svajojusį apie Lietuvos nepriklausomybę ir ją pasiekusį.

3. Renata Piątkowska, „Kuri iš jūsų Malala?“. Malala Jusafza – mergaitė iš tolimos ir egzotiškos Pakistano šalies, kurioje mergaitės turi slėpti veidus, joms uždrausta lankyti mokyklą ir daugybė kitų dalykų, dėl kurių svetimų kraštų mergaitės rūpintis neturi... Tačiau Malala – labai drąsi: nesidengdama skara veido, ji ne juokais įsiutins talibų valdžią, kovos už Pakistano mergaičių švietimą ir įkvėps tūkstančius kitų siekti geresnės ateities.

4. Hjørdis Varmer, „Vargšas berniukas iš Odensės“. Tai knyga visai šeimai apie žymiojo danų rašytojo, pasakininko Hanso Christiano Anderseno gyvenimą, jo vaikystę Odensėje, artimuosius, svajonę tapti aktoriumi ar šokėju, keliones, išvykimą į Kopenhagą, begalinį meilės troškimą ir sunkų kelią iki šlovės. Knygą sudaro taupūs, eskiziški pasakojimai, pristatantys Anderseno biografijos epizodus. Pasakojimai lydimi ironiškų dailininkės Lilian Brøgger iliustracijų, tarytum imituojančių vaikų paveikslėlių knygos manierą.

5. Zigmas Vitkus, „Lietuvos valdovai pasakoja vaikams“. Gyva, šmaikšti ir istoriškai tiksli knyga apie 28 Lietuvos valdovus, aprėpianti net 560 Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės metų. Lietuvos valdovai – kariaujantys ir susitaikantys, mylintys ir nekenčiantys, išdidūs ir nuolankūs – tokie patys, kaip ir visi žmonės. Knygoje išryškinami kiekvieno jų valdymo bruožai ir reikšmė Lietuvos istorijai, daug dėmesio skiriama valdovų charakteriui, mintims ir planams. Kiekvieną valdovo pasakojimą lydi istoriko komentaras – kritiškas valdovo veiklos apibendrinimas. Tai smagi knyga ne tik vaikams, bet ir suaugusiesiems.

Taip pat rekomenduojame Christinos Björk knygą „Linėja tapytojo sode“, Onos Kvašytės „Teofilių“, „20 mergaičių, kurios pakeitė pasaulį“, „20 berniukų, kurie pakeitė pasaulį“.

Rekomendacijos paaugliams

1. Lorena A. Hickok, „Helenos Keler istorija“. Helena Keler – septynmetė mergaitė. Nuo gimimo ji negali matyti, girdėti ir kalbėti. Vieną dieną Helenos mokytoja tampa jauna moteris. Pradžia sunki, tačiau paaiškėja, kad mergaitė – labai protinga ir smalsi: ji išmoksta skaityti, rašyti ir kalbėti ne tik ženklų kalba, bet ir balsu. Netrukus savo pasiekimais – įgytu išsilavinimu, parašytomis knygomis ir aktyvia socialine veikla – Helena nustebins visą pasaulį...

2. Rasa Grybaitė, „Grybo auksas“. Šmaikščioje komiksų knygelėje pasakojama apie Vincą Grybą – XX a. pirmojoje pusėje gyvenusį lietuvių skulptorių. Laiškais, artimųjų atsiminimais ir istoriniais faktais paremtas pasakojimas atgyja meniškuose ir žaisminguose Linos Itagaki piešiniuose. Versdami puslapius skaitytojai kartu su skulptoriumi išgyvens kūrybines kančias ir nepriteklių, džiaugsmą ir meilę, sužinos apie skulptūros meno principus ir užkulisius, o gal ir patys bus įkvėpti į rankas paimti molio gabalėlį?..

3. Gintarė Adomaitytė, „Sparnuotos iškabos“. Smagūs pasakojimai apie XIX a. gyvenusius ir vaikams kūrusius rašytojus: Hansą Christianą Anderseną, Jules’ą Verne’ą, Lewisą Carrollį, Marką Twainą, Oscarą Wilde’ą, Selmą Lagerlof ir kitus. Gintarė Adomaitytė originaliai pasakoja apie savo mėgstamus vaikystės autorius, pateikia ne tik biografijos detalių, bet ir savitą požiūrį tiek į gerai žinomus, tiek į nepelnytai užmirštus rašytojų tekstus.

4. Gražina Sviderskytė, „Darius ir Girėnas. Istorija ir legenda“. Ši knygelė – tai smagi pažintis su Lietuvos didvyriais laikomais lakūnais – Steponu Dariumi ir Stasiu Girėnu. Knygoje aprašomos ne tik garsiųjų lakūnų biografijos, bet ir pateikiamos įdomios aviacijos istorijos detalės, analizuojamos beprotiškos drąsiųjų lakūnų idėjos perskirsti Atlantą ištakos. 

Taip pat rekomenduojame Valentinos Camerini „Gretos istoriją“, Alano Marshallo „Aš moku šokinėti per balas“, Malalos Yousafzai ir Christinos Lamb „Aš esu Malala“, Miglės Anušauskaitės „Kas išsigando Šliūpo?“, Shermano Alexie’o „Absoliučiai tikrą pusės etato indėno dienoraštį“.

Visa informacija apie skaitymo iššūkį, taisykles, taip pat registracijos forma ir karščiausios naujienos – portale www.vasarasuknyga.lt, „Facebook“ ir „Instagram“ paskyrose.

Kviečiame skaityti rekomenduojamas knygas ir dalyvauti „Vasaros su knyga“ skaitymo iššūkyje!