Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Išėjo 100-asis – jubiliejinis „Rubinaičio“ numeris

Pasirodė 4-asis šių metų, o skaičiuojant nuo pradžios – 100-asis „Rubinaičio“ numeris. Jau daugiau kaip ketvirtį amžiaus keturiskart per metus jo pasirodymo laukia bibliotekininkai, pedagogai, leidėjai ir visi, dirbantys su vaikų knygomis, besidomintys vaikų ir paauglių literatūra.

Įvadiniame straipsnyje vyriausiasis redaktorius Kęstutis Urba apžvelgia žurnalo kelią, akcentuoja svarbiausius gyvavimo momentus.

Trys publikacijos pristatomos „Straipsnių“ skiltyje. Eglė Baliutavičiūtė pažvelgė į produktyviausio ir populiariausio pastarojo meto pažintinių bei grožinių knygų vaikams rašytojo Selemono Paltanavičiaus kūrybą. Straipsnio pavadinimas – „Gamta, sapnai ir anekdotai, arba Keletas pastebėjimų apie Selemono Paltanavičiaus pasakas“ – nusako, jog autoriaus kūryboje įžvelgiami tiek rimti, pažintiniai, tiek linksmi, žaismingi aspektai.

„Sėkmės fenomenas – nepaslysti ant perregimos absurdo ribos“ – tai Loretos Žvironaitės straipsnis, apžvelgiantis britų komiko ir vaikų rašytojo Davido Walliamso kūrybą. Šios pramoginės, laisvalaikiui skirtos knygos sugrąžino skaitymo džiaugsmą daugybei vaikų. Ir, kaip teigia literatūrologė, „knygų reikia visokių, skaitymas nėra vien darbas, tai ir poilsis“.

Šių metų ciklą apie kino filmus, sukurtus remiantis vaikų literatūros klasikos kūriniais, tęsia Asta Skujytė-Razmienė. Šįkart ji analizuoja J. R. R. Tolkieno knygos „Hobitas, arba Ten ir atgal“ Peterio Jacksono trijų dalių ekranizaciją. Daugiausiai dėmesio autorė skiria adresato problemai.

Skiltyje „Atidžiu žvilgsniu“ skelbiamos recenzijos. Gražina Skabeikytė-Kazlauskienė analizuoja Kotrynos Zylės leidinį „Siela sumuštinių dėžutėje“, Antanas Šimkus – Dainiaus Gintalo poezijos knygą „Ajerų kisielius, arba varnos, varvekliai, varanai ir varlės“, Jolita Liškevičienė – Rasos Grybaitės ir Linos Itagaki komikso žanro kūrinį „Grybo auksas“, Goda Baranauskaitė-Dangovienė – Nirzanos Farook nuotykinę apysaką „Mergaitė, pavogusi dramblį“.

„Sukakčių“ rubrika mini poeto Vacio Reimerio 100 metų jubiliejų. Džiuljeta Maskuliūnienė apžvelgia poeto vaikams skirtą kūrybinį palikimą.

Šio numerio „razina“ – rubrika „Mano vaikystės skaitymai“. Kalbinęs daugybę pašnekovų, žurnalo vyriausiasis redaktorius Kęstutis Urba šį kartą pats tapo kalbinamuoju. Pateiktame interviu jis pasakoja apie vaikystę, knygas, skaitymą, darbą vaikų literatūros baruose. Džiuljetos Maskuliūnienės parengtas interviu vadinasi „Vaikų literatūra yra didžioji literatūra“.

Kiek netikėta „Užklasinio skaitymo“ rubrikos tema – batai. Mokytoja Inga Gresienė rašo: „ ... prieš keletą metų keli po ranka ar akimi pasitaikę tekstai apie batus ėmė vesti vis toliau ir toliau, kvietė ir provokavo ieškoti. Nesakau, kad tai jau tapo kažkokiais labai konceptualiais atradimais ar susisteminta medžiaga, bet kaip kelios idėjos mokykliniam užklasiniam skaitymui pagyvinti kai kam gali praversti.“ Taigi straipsnio „Apie batus ir tekstus: kelios idėjos pamokoms“ skaitytojai galės pasinaudoti netikėtais ir netradiciškais patarimais – pamokos nebus nuobodžios.

Skyrelyje „Supažindiname“ Gintarė Adomaitytė pasakoja apie viešosios įstaigos „Meno bangos“ prasmingą projektą „Ignalinos pasakos“. O „Kronika. Informacija. Skelbimai“ nušviečia pastarojo meto vaikų literatūros įvykius bei aktualijas.

Kitąmet „Rubinaitis“ pasirodys atsinaujinęs – kitokios išvaizdos ir apimties. Prie jo vairo stos nauja vyriausioji redaktorė Džiuljeta Maskuliūnienė. Palinkėkime žurnalui sėkmės.

Skaityti galima čia.