Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Mediateka

Iliustracija

Garsios moterys. Sinchroninių triukšmų kūrėja Dominyka Adomaitytė. S02E05

Jackas Foley (1891–1967 m.) buvo amerikiečių garso efektų menininkas. Jis sukūrė unikalų garso efektų atlikimo, įrašymo ir sinchronizavimo su filmo vaizdu metodą. Daugelis J. Foley technikų filmų kūrime naudojamos ir šiandien. Žmonės, užsiimantys šia veikla, vadinami „folių“ menininkais (Foley artists) arba sinchroninių triukšmų kūrėjais. Apie šiandienos „folių“ menininkės gyvenimą ir darbą naujame tinklalaidės „Garsios moterys“ epizode kalbamės su Dominyka Adomaityte.

Nebyliojo kino eros pabaigoje, kai studija „Warner Bros“ išleido garsinį filmą „The Jazz Singer“, studija „Universal Picture“ norėjo išlikti konkurencinga ir pakvietė darbuotojus, turinčius patirties radijuje. Tarp jų buvo ir Jackas Foley. To meto mikrofonai filmavimo metu galėjo įrašyti nebent aktorių dialogą, o kitus filmo garsus reikėjo įrašyti postprodukcijos metu. J. Foley ir jo nedidelė komanda projektuodavo filmą studijos ekrane ir tuo pačiu metu kurdavo bei įrašydavo garso efektus. Didžiausias šio metodo iššūkis – sinchronizuoti garso takelį su veiksmu ekrane. Pavydžiui, žingsniai arba uždaromos durys turi sutapti su filmo veiksmu.

Tinklalaidės autorė Nacionalinės bibliotekos garso režisierė Katarzyna Bitowt.

Nauji tinklalaidės epizodai publikuojami kas antrą trečiadienį platformoje Spotify ir Nacionalinės bibliotekos mediatekoje. Visus epizodus nuo šiol taip pat rasite ir Nacionalinės bibliotekos Youtube kanale, grojaraštyje Garsios moterys.

Gretos Skaraitienės nuotrauka.