Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Mediateka

Sąjūdžio laikus prisimenant: Alvydas Medalinskas

Sukanka 35-eri metai, kai 1988 m. birželio 3 d. buvo išrinkta Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio (LPS) iniciatyvinė grupė, įsteigtos Sąjūdžio rėmimo grupės miestuose ir rajonuose, įvyko Sąjūdžio steigiamasis suvažiavimas, kuriame buvo patvirtintas Sąjūdžio Seimas ir išrinkta Sąjūdžio Seimo taryba.

Lygiai tiek pat metų sukanka ir pirmajam šio judėjimo laikraščiui „Sąjūdžio žinios“, reikšmingai prisidėjusiam prie laisvos minties skleidimo, telkusiam ir vedusiam tautą į Nepriklausomą Lietuvą. „Sąjūdžio žinios“ skelbė Sąjūdžio iniciatyvinės grupės, tarybos, rėmimo grupių dokumentus, veiklos kroniką, mitingų dalyvių kalbas, pirmą kartą viešai (nr. 17) paskelbė Molotovo–Ribbentropo 1939 08 23 ir 09 28 sutarčių (Molotovo–Ribbentropo paktas) tekstus ir jo slaptuosius protokolus, kitus svarbius istorinius dokumentus, susijusius su Lietuvos valstybingumu.

Šia proga prisiminimais apie 1988–1990 m. laikraščio „Sąjūdžio žinios“ ištakas dalijasi leidinio bendraautoris, vienas iš Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio kūrėjų, politologas Alvydas Medalinskas.

Klausimus parengė M. Mažvydo bibliotekos Valstybingumo centro vyriausioji tyrėja Ieva Šimanauskaitė.

Taip pat žiūrėkite

2021 m. balandžio 14 d.

Partizaninis karas linksmai