Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Mediateka

Gegužės 3-ioji kaip valstybinė šventė Lenkijoje: tradicijos ir ritualai

Šeštą sezoną organizuojamo festivalio „Muzika Jašiūnų dvare“ šiųmetinis išskirtinumas – Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos paskaitų ciklas, skiriamas Abiejų Tautų Respublikos Konstitucijos ir Tarpusavio įžado 230 metų sukakčiai.

Ketvirtame festivalio renginyje liepos 25 d. – dr. Tomaszas Blaszczakas (Vytauto Didžiojo universitetas, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka) skaitė paskaitą „Gegužės 3-ioji kaip valstybinė šventė Lenkijoje: tradicijos ir ritualai“.

XX a. Lenkijoje Gegužės 3-ioji įgavo pagrindinės valstybinės šventės statusą, buvo įtraukta į šventinių dienų kalendorių jau 1919 metais ir yra švenčiama iki šiol. 1946 m. socialistinėje Lenkijoje valdžia šventę uždraudė, bet Gegužės 3-ioji tapo viena svarbiausių opoziciją telkiančių atmintinų dienų, o 1990 m. grįžo į švenčių kalendorių. Kaip buvo ir kaip yra švenčiama Gegužės 3-ioji kaimyninėje Lenkijoje? Kokios su šios datos minėjimu susijusios tradicijos?

Kviečiame žiūrėti paskaitos vaizdo įrašą.

Festivalį organizuoja Šalčininkų rajono savivaldybės kultūros centras, Lietuvos nacionalinė filharmonija ir Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka.

Rėmėjai:
Šalčininkų rajono savivaldybė,
Lietuvos Respublikos kultūros ministerija,
Lietuvos kultūros taryba.

Taip pat žiūrėkite

2024 m. gegužės 21 d.

Persų raštijos tūkstantmetis

2024 m. balandžio 11 d.

Dirbtinio intelekto haliucinacijos

2024 m. vasario 21 d.

Kam priklauso kalbos teisės?

2024 m. vasario 7 d.

Kirilika: ko nežinome