Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Mediateka

Pokalbis apie knygą „Lietuvos partizanų valstybė“

Gegužės 14-oji – Pilietinio pasipriešinimo diena. Pilietinį pasipriešinimą įkūnija pokario partizaninio karo, pasipriešinimo sovietinei okupacijai, laisvės kovų istorija. Šią ypatingą dieną Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Valstybingumo erdvėje vyko knygos „Lietuvos partizanų valstybė“ pristatymas. Pokalbyje dalyvavo knygos autoriai – archeologas prof. dr. Vykintas Vaitkevičius ir istorikė dr. Aistė Petrauskienė – bei literatūrologas, kultūros tyrinėtojas doc. dr. Darius Kuolys.

Prof. dr. Vykintas Vaitkevičius ir dr. Aistė Petrauskienė vaizdingai atskleidžia, kas yra partizanai ir kokie buvo jų kovos tikslai. Knyga kupina naujų faktų, nežinomų gyvenimo istorijų, unikalių nuotraukų, niekada nelankytų paveldo vietų žemėlapių su koordinatėmis. Pasakojimas iš esmės paremtas partizanų archyvais: įsakymais, pranešimais, apyskaitomis, laiškais, nuotraukomis, į kuriuos žvelgiama kaip į visumą – pogrindžio valstybės kanceliariją ir kroniką. Taip virš ginkluotų kovotojų iškyla valstybininkai.

Knygoje „Lietuvos partizanų valstybė“ pateikiama nauja 1944–1953 m. Lietuvos partizaninio karo interpretacija, kalbama apie šio karo ištakas, eigą ir pateikiama daugelis iki šiol nežinomų istorijos faktų; piešiami laisvės kovos vadų portretai ir braižomas reikšmingų laisvės kovos vietų žemėlapis.

Taip pat žiūrėkite