Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Mediateka

Tarptautinė mokslinė konferencija „Europa. Sostinė. Tapsmas: XIX–XXI a. Vilnius“. 2 diena

Prisidėdama prie Vilniaus miesto 700 metų jubiliejaus minėjimo, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka spalio 19–20 d. rengia tarptautinę mokslinę konferenciją „Europa. Sostinė. Tapsmas: XIX–XXI a. Vilnius“.

Per pastaruosius 200 metų Vilnius išgyveno esminius politinio statuso, socialinius ir demografinius pokyčius: nuo Rusijos imperijos provincijos miesto, Vokietijos okupuoto administracinio centro, Lenkijos provincijos centro, nepriklausomos ir sovietų okupuotos Lietuvos sostinės iki Europos Sąjungos šalies sostinės. Šiuo laikotarpiu keitėsi ir miesto gyventojų sudėtis, ir jų tapatybė, taip pat socialinis ir kultūrinis miesto veidas.

Konferencijos tikslas – patyrinėti, kaip keitėsi miesto ir jo gyventojų politinis statusas, kasdienis gyvenimas, įvaizdis, istorinė atmintis. Konferencijoje bus siekiama tarpdisciplininio dialogo aiškinantis su Vilniumi siejamus įvairius pokyčius, jų ištakas, dabartinę situaciją ir ateities perspektyvas. Siūloma pažvelgti į Vilnių kaip į tapsmą, vyksmą, dinamišką procesą, atskleisti jo gyvybingumą.

Kviestiniai pranešėjai – Vilniaus muziejaus direktorė Rasa Antanavičiūtė, Tautų, kultūrų ir menų fondo „Paribiai“ vadovas Krzysztofas Czyżewskis ir rašytojas, sostinės tyrinėtojas, istorinių studijų apie Vilnių autorius Darius Pocevičius.

Daugiau informacijos apie konferenciją, pranešėjus ir jų pranešimus, programą galite rasti specialioje konferencijos svetainėje: https://konferencijos.lnb.lt/europa-sostine-tapsmas/

Taip pat žiūrėkite