Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Mediateka

Pokalbis „Šviesuliai tamsoje. Kaip įprasminame Lietuvos žydų gelbėtojų atminimą?“

Apie žmones, Lietuvoje nacių okupacijos ir žydų genocido metais rizikavusius savo ir savo artimųjų gyvybėmis ir gelbėjusius žydus, jau parašyta knygų, nufilmuota dokumentinių pasakojimų, jiems skiriamos parodos ir muziejų ekspozicijos. Vien tik Izraelio memorialinio instituto „Yad Vashem“ Pasaulio tautų teisuolio titulą gavo virš 920 Lietuvos piliečių, o iš tikrųjų gelbėtojų buvo kur kas daugiau.

Tačiau tik 2023 m. kovo 15 d. pirmą kartą buvo minima nauja data Lietuvos valstybės atmintinių datų kalendoriuje – Lietuvos žydų gelbėtojų diena. Šiemet Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka dalyvauja įgyvendinant šiai datai skirtą programą, kurią globoja Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė.

Pokalbyje „Šviesuliai tamsoje. Kaip įprasminame Lietuvos žydų gelbėtojų atminimą?“ dalyvauja istorikas, Holokausto ir žydų gelbėjimo tyrėjas, knygos paaugliams apie žydų gelbėtojus „Akimirka apsispręsti“ autorius dr. Zigmas Vitkus; filosofas dr. Simas Čelutka; Pasaulio tautų teisuolių atminimą specialiu ženklu įamžinantis architektas Tauras Budzys; Nacionalinės bibliotekos Judaikos tyrimų centro vadovė dr. Lara Lempertienė. Renginį moderuoja Vytautas Toleikis. Renginio metu bus rodomi žydų gelbėtojų Binkių šeimos narių interviu vaizdo įrašo fragmentai.

Taip pat žiūrėkite