Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Mediateka

KNYGYNĖLIS I „Officina Plantiniana knygos Nacionalinėje bibliotekoje“

1555 m. Officina Plantiniana – svarbiausią Belgijos spaustuvę ir leidyklą – įkūrė Kristofas Plantinas. Vienu audringiausių Vakarų istorijos laikotarpių ištisus tris šimtus metų šios įmonės vardas buvo laikomas nepriekaištingo darbo, profesionalumo, aukščiausios kokybės sinonimu. Oficinos iškilimas ir klestėjimas vaidino nepaprastai svarbų vaidmenį Vakarų mąstymo raidoje. Officina Plantiniana istorija taip pat atspindi didžiąsias Vakarų kultūros sroves.

Nacionalinėje bibliotekoje saugome 385 „Officina Plantiniana“ egzempliorius, spausdintus 1564–1755 metais. Tai antras pagal dydį rinkinys Lietuvos atminties institucijose.

2022 metais Nacionalinė biblioteka parengė ir išleido katalogą „Officina Plantiniana knygos Nacionalinėje bibliotekoje“.  Kataloge leidiniai grupuojami pagal atitinkamu laikotarpiu spaustuvei vadovavusius Plantino-Moretų dinastijos atstovus, pateikiama trumpa jų biografinė ir istorinė informacija. Katalogą papildančiame įvadiniame straipsnyje daugiausia dėmesio skiriama išlikusiems nuosavybėms ženklams. Skelbiamos antraščių, asmenų, proveniencijų (asmenų ir institucijų) bei chronologinės rodyklės. Tad supažindinama ne tik su spaustuvės leidėjais ir jų produkcija, bet ir pateikiama žinių apie buvusius knygų savininkus, galimas knygų patekimo į Lietuvą aplinkybes bei tolesnius kelius. Katalogą papildančios gausios iliustracijos atskleidžia „Officina Plantiniana“ knygų grožį ir išskirtinumą. Anglų kalba publikuojamos bibliografinių įrašų pastabos, įvadinis straipsnis ir leidėjų anotacijos lietuvių ir anglų kalbomis suteiks galimybę daugiau skaitytojų susipažinti su senuoju Lietuvos ir Europos kultūros paveldu.

Siužete minėtą medžio raižinių galeriją galima pasiekti čia ›.

Iš šios kolekcijos drąsiai rinkitės iliustracijas savo kūrybiniams sumanymams įgyvendinti.

Nuoširdžiai dėkojame Plantino-Moretų muziejui Antverpene už vaizdo medžiagą, panaudotą skyriuje „Plantino-Moretų šeima ir jų spaustuvė“.

Taip pat žiūrėkite

2024 m. balandžio 11 d.

Dirbtinio intelekto haliucinacijos

2024 m. vasario 21 d.

Kam priklauso kalbos teisės?

2024 m. vasario 7 d.

Kirilika: ko nežinome

2024 m. sausio 24 d.

Vėlankos metodas

2024 m. sausio 10 d.

Baltymų lingvistika

2023 m. gruodžio 14 d.

Lietuvių kalba – tai kieta