Telefonas Klaustukas Sitemap

Mediateka

Skraidančios raidės | Otiyot porchot | Kultūros naktis 2024. Arkadijaus Gotesmano performansas

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje festivalio „Kultūros naktis 2024“ metu buvo atliktas unikalus muzikinis-dokumentinis performansas „Otiyot porchot“ (hebr. Skraidančios raidės). Jame dalyvo vienas žinomiausių Lietuvos perkusininkų, džiazo, šiuolaikinės muzikos atlikėjų kompozitorius ir pedagogas Arkadijus Gotesmanas. Idėjos autoriai: Lara Lempertienė ir Arkadijus Gotesmanas.

Nacionalinė bibliotekoje saugoma didelė žydų dokumentų (knygų, periodinės spaudos, rankraščių, nuotraukų, laiškų, meno renginių afišų ir t.t.) kolekcija nuolat sulaukia mokslininkų ir studentų dėmesio. Tačiau ji ne kartą buvo ir meno žmonių įkvėpimo šaltinių. Lietuvos džiazo korifėjus, kompozitorius, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos docentas Arkadijus Gotesmanas ne pirmus metus bendradarbiauja su Judaikos tyrimų centru, semdamasis kūrybinių idėjų iš šių dokumentų. Pavyzdžiui, 2020 m., kai Lietuva minėjo Vilniaus Gaono metus, Judaikos kolekcijoje saugoma Gaono knyga „Trikampis“ tapo A. Gotesmano ir Judaikos tyrimų centro vadovės dr. Laros Lempertienė idėjos pagrindu – sukurta kompozicija „Gaono trikampis“, kuri buvo atlikta Nacionalinėje bibliotekoje per Vilniaus Gaonui skirtos parodos atidarymą.

Performanso „Otiyot porchot“ (hebr. Skraidančios raidės) idėjos autoriai ir vėl yra A. Gotesmanas ir L. Lempertienė. Pajungdamas įvairius muzikinius instrumentus, išskleidžiamų žydų muzikos ir teatro afišų garsus ir koncertavimui neįprastą Judaikos skaityklos erdvę A. Gotesmanas sukūrė unikalią žydų dokumentinio paveldo muzikinio įprasminimo atmosferą. Performanse atsispindi ryškiausi A. Gotesmano kūrybinės asmenybės bruožai: naujoviški virtuoziniai perkusiniai sąskambiai, teatrališkumas, filosofinių gyvenimo apmąstymų aidai. Performansas „Otiyot porchot | Skraidančios raidės“ efemeriška, kaip buvusios neatkartojamos kultūros raidės ir atminties fragmentai, bet įsimintina dedikacija šiai kultūrai.

Taip pat žiūrėkite

2024 m. gegužės 21 d.

Persų raštijos tūkstantmetis

2024 m. balandžio 11 d.

Dirbtinio intelekto haliucinacijos