Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Mediateka

Biblioterapija sergantiems onkologinėmis ligomis

Vasarį minint Pasaulinę kovos su vėžiu dieną, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Skaitytojų klubo vadovės dr. Daiva Janavičienė ir Rasa Derenčienė pirmojoje šiais metais „Pokalbių apie biblioterapiją“ laidoje kalba apie emocinę pagalbą sergantiesiems onkologinėmis ligomis. Jos svarsto, ar gyventiems su šia liga asmenims galėtų padėti knygos ir skaitymas. Kokias knygas rekomenduojama skaityti, kad jos įkvėptų, sustiprintų, suteiktų dvasinių jėgų?

Laidos viešnia Nacionalinio vėžio instituto gydytoja onkologė chemoterapeutė doc. dr. Birutė Brasiūnienė, kasdien susidurianti su sergančiaisiais, papasakojo, kaip nelengva pacientams priimti patį ligos faktą, kai staiga turi pasikeisti žmogaus planai ir gyvenimo būdas. Kaip tik tokiu metu svarbu turėti lengvai prieinamų pomėgių, tokių kaip skaitymas. Pasak gydytojos, skaityti rekomenduojama ir ilgalaikiams ligoniams, kai jų kasdienybėje įsivyrauja daugiau niūrumos nei gyvenimo džiaugsmo. Tinkama knyga pastarąjį gali padėti sugrąžinti. Gydytoja papasakojo apie jai dirbant onkologijos ligoninėje Prancūzijoje pastebėtą skiriamą didelį dėmesį skaitymui.

D. Janavičienė pasidalijo savo patirtimi dirbant su onkologiniais ligoniais Klaipėdos šv. Pranciškaus onkologijos centre, kuriame vedė biblioterapijos užsiėmimus. Kokie leidiniai ten buvo ypač mėgstami pacientų?

Laidos pabaigoje viešnia ir vedėjos rekomenduoja žiūrovams, jų nuomone, prasmingas knygas, galinčias padėti kovojant su liga, įkvepiančias tikėjimo savimi, nukreipiančias pozityvesnių minčių linkme, padedančias subalansuoti savo emocijų pasaulį.

Maloniai kviečiame žiūrėti.

Taip pat žiūrėkite

2022 m. birželio 2 d.

Biblioterapija vaikams

2021 m. vasario 1 d.

Biblioterapija medikams